Srbi uhapšeni u međunarodnoj akciji protiv auto-mafije

09.11.2020

13:26 >> 14:29

0

Državljani Srbije sumnjiče se da su povezani sa krađama automobila, a navodno i s krijumčarenjem migranata ukradenim vozilima

Srbi uhapšeni u međunarodnoj akciji protiv auto-mafije
Copyright Profimedia

Državljani Srbije uhapšeni su krajem oktobra u međunarodnoj policijskoj akciji “Mobile 3” protiv auto-mafije. U istrazi Europola, koja je obuhvatila čak 22 zemlje Evrope, otkrivena su 44 pripadnika auto-mafije i zaplenjena su 352 ukradena vozila na putu do konačnog odredišta. Paralelno sa tim zaplenjeno je i 1.077 ukradenih delova za kola, kao i na desetine falsifikovanih i lažnih dokumenata.

Prema nezvaničnim informacijama, državljani Srbije sumnjiče se da su povezani sa krađama automobila, a navodno i sa krijumčarenjem migranata ukradenim vozilima.

– Tokom ove dvosedmične akcije,  od 12. do 23. oktobra 2020. godine, sprovedene u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv krivičnih pretnji (EMRAST), sprovedeno je 44.548 provera različitih baza podataka. Vođena Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu Fronteks, ova se operacija fokusirala i skoncentrisala na provere graničnih prilaza i kopnene aktivnosti u 17 zemalja Evropske unije i pet zemalja balkanske regije – saopšteno je iz Europola.

Kako su istakli u navedenoj organizaciji, u bliskoj saradnji sa privatnom industrijom, uključujući automobilsku industriju, proizvođače brodova i raznih vrsta plovila, kompanije za iznajmljivanje i lizing, kao i uz upotrebu baza podataka Europola, službenici granične kontrole na granici Evropske unije sprečili su krijumčarenje mnogih vozila i brodova u inostranstvo.

Pročitajte još:Oni su prevarili smrt: Kriminalci sa devet života

Koliko je ova grupa bila rasprostranjena i uvezana, govori i zaplena grčke policije, gde su otkriveni ilegalni migranti koji su kopnenim, odnosno morskim putem nameravali da dođu do EU služeći se balkanskom rutom.

Srbi navodno krijumčarili i migrante  Profimedia

– U jednoj akciji policija je zaplijenila 15 vozila od kompanija za iznajmljivanje koje su kriminalci pokušali prokrijumčariti iz EU. Aktivnosti usmerene na provere čamaca rezultirale su i privođenjem 2.985 ilegalnih migranata na putu prema EU kopnenim i morskim putevima. Pronađeno je i uhapšeno 17 pomagača krijumčara migranata. Glavne destinacije migranata bile su Nemačka i Italija. Šverceri su migrante prevozili kopnenim putevima u prikolicama, ali i malim brodovima preko Jadranskog mora – istakli su u Europolu.

Provere vozila i čamaca, rezultirale su i zaplenom narkotika i hapšenjem dilera, kao i švercera cigareta.

Fronteks, Agencija za evropsku obalnu i graničnu stražu, osnovala je Koordinacioni centar u svom sedištu u Varšavi, gde su predstavnici zemalja učesnica u ovoj akciji razmenjivali operativne i obaveštajne informacije.

– Europol je daljinski podržavao unakrsnu proveru podataka prikupljenih na terenu u stvarnom vremenu u odnosu na svoje baze podataka. Zemlje i organizacije koje su bile uključene u operaciju „Mobile 3” i povezane operacije u istom vremenskom razdoblju su Srbija, Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Kosovo, Latvija, Litvanija, Holandija, Severna Makedonija, Crna Gora, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Španija, Fronteks, Europol, Interpol – saopšteno je iz Europola.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: blic.rs

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike