Igor raznet bombom u automobilu u Kragujevcu: Otac znao ko je naručio smrt njegovog sina! Osumnjičenog oteli da u kameru prizna da je on taj

26.02.2024

08:00

0

Pet osoba tri godine kasnije uhapšeno zbog otmice Zorana Kneževića Kneza koga su terali da prizna likvidaciju Fišekovića

Igor raznet bombom u automobilu u Kragujevcu: Otac znao ko je naručio smrt njegovog sina! Osumnjičenog oteli da u kameru prizna da je on taj
Ilustracija - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Igor Fišeković iz Kragujevca raznet je u snažnoj eksploziji bombe podmetnute pod sedište njegovog automobila pre 22 godine. Eksplozivna naprava aktivirana je 24. februara 2002. godine u 11.10 sati u trenutku kada je Fišeković, koji je bio sam u automobilu "folksvagen vento" bele boje, prošao raskrsnicu kod kafane "Brioni" u Kosovskoj ulici, na samom ulazu u ulicu Đure Dimitrijevića u Kragujevcu.

Od siline detonacije na kolovozu, obloženom kamenim kockama, napravljena je rupa prečnika 40 centimetara, a delovi tela stradalog, koji je u trenutku eksplozije upravljao vozilom, bili su razbacani na desetine metara okolo. Popucala su i stakla na prozorima obližnje kuće, dok je automobil potpuno demoliran.

Mada je Igor Fišeković, koji je stanovao u kragujevačkom naselju Aerodrom, a jedno vreme proveo i u inostranstvu, odranije bio poznat policiji, niko zvanično nije mogao da ukaže na motive ili eventualnog počinioca ovog zločina. U centru Šumadije to je bilo prvi put da se neko ubistvo dogodilo na takav način, podmetanjem eksploziva.

- Čuo se jak prasak i pomislila sam u prvi mah da se radi o sudaru. Istrčala sam na ulicu i videla beli automobil iz kojeg se uzdizao gust dim - pričala je tada za medije Milanka Vidović, koja je iz obližnje trafike u kojoj radi među prvima pokušala da pomogne nastradalom.

Ona je dodala da je kad je sa ostalim prolaznicima prišla vozilu, čula jaukanje.

Iskrvario posle detonacije

- Vrata automobila su bila otkinuta, a vozač je još bio živ. Hitna pomoć je brzo stigla, ali je unesrećeni mladić mnogo krvario i nije mu više bilo pomoći - pričala je tada potresena Milanka.

Dežurni lekari u službi Hitne pomoći su izjavili da je Igor Fišeković već bio mrtav kad su oni stigli na mesto eksplozije, a istražni sudija Aleksandar Blanuša je rekao da je u jakni stradalog pronađena lična karta na osnovu koje je identifikovan. 

Printscreen/YouTube/Rudar7
Igor Fišeković i mesto eksplozije

U julu 2005. godine Kragujevčanin Zoran Knežević Knez bio je žrtva otmice, koju je beogradska policija rešila hapšenjem petorice osumnjičenih kidnapera. Knežević je tada otet kako bi u kameru priznao likvidaciju sugrađanina Igora Fišekovića, koji je tri godine ranije ubijen u eksploziji bombe postavljenoj pod sedište njegovog automobila.

Prema tadašnjem saopštenju policije, otmičari Aleksandar G., Dejan T., Miloš Ć., Njegoš Š. i Jelena S., svi iz Beograda, kao i Nemanja S. iz Beloševca su izvesno vreme pratili Kneževića po Aranđelovcu, a zatim otišli u selo Belosavce, odakle je Nemanja S. pozvao Kneževića navodno da mu vrati dug.

Knežević je džipom “pajero” došao u Belosavce, gde su ga otmičari na silu uspavali injekcijom koju je donela Jelena S., tadašnja devojka Dejana T., koja je kao medicinska sestra radila na Vojno-medicinskoj akademiji. Iz džipa su potom izvadili sve vrednije stvari i vozilo odvezli i sakrili u selo Kumodraž, dok su Kneževića odvezli u jednu kuću na Rudniku gde su ga maltretirali zahtevajući da u kameru prizna ubistvo Igora Fišekovića. Svi otmičari su, dok je Knežević davao video priznanje, bili maskirani fantomkama.

Hitac iz damskog pištolja

Kneževićeva supruga istog dana je prijavila njegov nestanak, posle čega je beogradska policija krenula u potragu, da bi posle dva dana ušli u trag otmičarima i uhapsili ih. Knežević je pre dolaska policije uspeo da pobegne otmičarima, a kod uhapšenih su nađene njegove stvari, džip, inekcija, kamera.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Automobil Igora Fišekovića

Igorov otac Desimir Fišeković tvrdio je za medije da je upravo Knežević bio naručilac ubistva njegovog sina, koje je u februaru 2002. godine izveo izvesni Vlahović iz okoline Kolašina'.

- Knežević, koji je u knjizi 'Mafija u Srbiji' opisan kao vođa narko-mafije u Šumadiji i koji je hapšen u 'Sablji' zbog veza sa surčinskim klanom i Mlađanom Mićićem Pacovom, ubistvo mog sina platio je 30.000 maraka, i na Jahorini, sa suprugom i dvojicom prijatelja čekao rezultat Vlahovićeve egzekucije. Moj sin je ubijen na najbestijalniji način - pričao je Desimir Fišeković.

Eksploziv mu je, podsetio je, postavljen pod sedište 'folksvagena' u naselju Pivara, gde mu je živela devojka. Mesec dana pre toga, Igor i Knežević su se sukobili u kafiću.

- Knežević je pucao u mog sina iz damskog pištolja, zalepljenog za nogu. Pogodio ga je u nogu, ali je moj sin uspeo da mu otme pištolj i da ga pogodi jednim hicem. Nažalost, mesec dana kasnije, Igor je ubijen. Taj Vlahović je sada u zatvoru u Spužu zbog pokušaja ubistva, a osumnjičen je za još nekoliko pokušaja ubistva, kao i za ubistvo jednog Zagrepčanina. Sve to sam ispričao policiji koja je privodila Kneževića, ali se on vadio na alibi. Nadam se da će ubistvo mog sina biti uskoro rešeno - verovao je tada Desimir Fišeković.

On je rekao da je za otmicu Kneževića saznao iz medija i da ni on ni njegov sin nisu poznavali nijednog osumnjičenog kidnapera.

Veza sa Andrijom Draškovićem

Grupa uhapšenih otmičara se inače dovodila u vezu sa kontroverznim beogradskim biznismenom Andrijom Draškovićem. Dvojica iz grupe tada uhapšenih su se ubrzo našli na meti naoružanih ubica. Najpre je u septembru 2009. Nemanja S., koji je i namamio Kneževića, ubijen u porodičnoj kući u selu Belosavci. On se inače predstavljao kao telohranitelj Andrije Draškovića, a ubijen je tokom noći, na spavanju na spratu kuće, dok su njegovi roditelji bili u prizemlju.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Raznet automobil Igora Fišekovića

Likvidiran je oko četiri sata ujutro. Napadači su u njega ispalili više hitaca iz pištolja "tetejac" i neopaženo uspeli da pobegnu. Nemanjin otac Tomislav je, kako je izjavio posle zločina, pred zoru čuo buku na spratu i pomislio da je nešto palo u sobi njegovog sina. Popeo se na sprat gde je u krevetu i zatekao sina oblivenog krvlju. Nemanja S. je po ulasku oca u sobu još bio živ, ali je na putu do Kragujevca preminuo u vozilu Hitne pomoći. Bio je pogođen sa dva hica u glavu i dva u ruke. Njegovo ubistvo do danas nije rešeno.

I Dejana T., koji je takođe učestvovao u otmici Kneževića, sustigli su hici, koje je on uspeo da preživi. On je kao šef obezbeđenja Andrije Draškovića 24. oktobra 2004. godine teško ranjen u pucnjavi na autoputu između skretanja za "Ikarbus" i Kvantašku pijacu u Beogradu. Tada je iz "mercedesa" sa vojnim tablicama otvorena rafalna paljba iz automatskih pušaka, u kojoj je Tukić teško ranjen i zbog povreda bio u kritičnom stanju.

Za ovu pucnjavu, pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal bio je optužen Luka Bojović sa svojim saradnicima iz nasleđenog zemunskog klana, ali su oslobođeni krivice zbog nedostatka dokaza.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike