"Sve je pucalo, škripalo, kočio sam ali džaba": Jeziva svedočenja učesnika lančanog sudara u Staroj Pazovi (FOTO)

21.02.2022

17:32

0

Podsećamo, više od 30 vozila jutros oko 8 časova, sudarilo se nakon kilometar od naplatne rampe

"Sve je pucalo, škripalo, kočio sam ali džaba": Jeziva svedočenja učesnika lančanog sudara u Staroj Pazovi  (FOTO)
lančani sudar5 - Copyright printscreen/youtube/Daniel Toader

"Moj slučaj je bio takav da kada sam prošao naplatnu rampu, video sam da se vozila odjednom zaustavljaju i onda sam se i ja zaustavio, srećom sam neokrznut, ali sam čuo udarce iza, tolika je magla bila da nisi mogao da vidiš", ovako za RTS priča jedan od očevidaca - učesnika teškog lančanog sudara kod Stare Pazove u kojoj je jedna osoba poginula.

Podsećamo, više od 30 vozila jutros oko 8 časova, sudarilo se nakon kilometar od naplatne rampe kod Stare Pazove, a pretpostavlja se da je do nesreće došlo zbog guste magle.

printscreen/RTS/Beogradskahronika
 

- Vidim da je i napred bilo isto teško, po meni ima bar 50 vozila - dodaje vozač.

Koliko je dramatično bilo, opisuje jedan drugi učesnik sudara:

- Prošao sam kroz naplatnu rampu, magle je bilo dosta, možda 100 metara vidljivosti. Obišao sam šleper koji je bio u desnoj traci i u daljini sam onda video stop-svetla, ali sam mislio da se vozila kreću. Kasno sam shvatio da se ne kreću i kočio sam, ali džabe, udario sam neki kombi, a ovaj šleper je bio iza mene, skrenuo je. Posle toga je sve iza pucalo, škripalo, nas dvoje je bilo u autu, stisli smo se samo za slučaj da nas neko udari od nazad.

Kako dalje objašnjavaju, činilo im se da sve traje previše dugo i da sudarima nema kraja. 

printscreen/RTS/Beogradskahronika
 

Policija i Hitna pomoć brzo su stigli na mesto nesreće, a oštećeni automobili, koji su bili u voznom stanju, lice mesta napustili su tek u popodnevnim časovima.

Neko napravi grešku

Stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Božović kaže da je karakteristika za saobraćajne nezgode na auto-putu, a posebno za lančane sudare, to što neko napravi grešku i dođe do saobraćajne nezgode, a ako je velika gustina saobraćajnog toka, normalno je da dođe do većeg broja učesnika u toj nezgodi.

Velika brzina kojom se vozi na auto-putevima znači i veću šansu da dođe do tragičnog ishoda. Tu vozači ne očekuju prepreku, a kad ima magle, vožnja postaje komplikovanija, pa ni znatno niže brzine nisu uvek rešenje.

printscreen/RTS/Beogradskahronika
Milan Božović

 

- Samo se postavlja pitanje da li je magla bila konstantna ili na mahove. Te saobraćajne nezgode su kod nas prisutne. U takvim okolnostima vozači ne očekuju prepreke na tom putu i nemaju mogućnost da blagovremeno uoče druga vozila koja su se tu zaustavila i to je razlog njihovog naletanja. Ako je magla na mahove, to je situacija u kojoj ne smete ni previše sporo da vozite jer predstavljate opasnost za vozila koja dolaze iza vas - pojašnjava Božović za RTS.

U uslovima magle, savet stručnjaka je uključiti sva svetla i u toku vožnje, a najbolje je, ukoliko je moguće, zaobići slabo vidljivu deonicu auto-puta.

Snimak kao iz filma

Na Jutjubu se pojavio snimak lančanog udesa iz drona, od kojeg podilazi jeza. Toliko, da se zapitate da li je ovo zabeleženo na našem putu. 

 

Autor video snimka dronom je Daniel Toader.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike