Odlikovanog heroja sa Košara ubio na kućnom pragu: Dva metka Miodragu u grudi zbog svađe u saobraćaju!

11.02.2022

07:00

5

Marko Đokić osuđen na 13 godina zatvora za ubistvo Miodraga Milovanovića u beogradskom naselju Kaluđerica

Odlikovanog heroja sa Košara ubio na kućnom pragu: Dva metka Miodragu u grudi zbog svađe u saobraćaju!
kaludjerica miodrag milovanovic - Copyright Profimedia/Pixabay

Miodrag Milovanović iz Beograda, ratni veteran sa Košara, ubijen je pre tačno četiri godine ispred svoje kuće u beogradskom naselju Kaluđerica posle svađe sa komšijom sa kojim se sudario. Dve godine  kasnije Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 13 godina zatvora Marka Đokića (31) iz Kaluđerice, jer je posle svađe u saobraćaju, hicima iz pištolja, ubio tada tridesetdevetogidišnjeg komšiju Miodraga Milovanovića.

Krvavi obračun dogodio se u dvorištu Miodragove kuće u Ulici Ratka Mitrovića u Kaluđerici. Milovanović se, kako je utvrđeno, sudario sa Markom Đokićem, koji živi u susednoj ulici. Između njih je izbila svađa, ali je Miodrag produžio sa suprugom na zadušnice. Njegovog komšiju, međutim, iznervirao je sudar, pa se sa pištoljem vratio i pet sati čekao Milovanoviće da se vrate kući.

Marko je sačekao da se Milovanovići vrate sa groblja oko 15 časova. Kad je Miodragova supruga izašla iz automobila i ušla u kuću, prišao je i pucao u nesrećnog čoveka. Dok mu je žena bila u kući, Marko Đokić je ispalio dva hica u Miodragove grudi, a potom pobegao.

Komšinica je pozvala suprugu ubijenog i rekla joj da izađe ispred kuće, jer vidi da njen suprug nepomično leži u dvorištu. Nesrećna žena odmah je pozvala Hitnu pomoć i policiju, ali Milovanoviću nije bilo pomoći.

Komšije i rođaci okupili su se kasnije u kući porodice Milovanović kako bi izjavili saučešće. Ispričali su novinarima da je Miodrag bio dobar čovek. Njegovi su poreklom iz Kosovske Kamenice, a on je rođen u Kaluđerici i radio je kao vozač kamiona. U kući je živeo sa suprugom i dva sina, koji su tada išli u drugi i četvrti razred osnovne škole. Dešavalo se da Miodrag po 15-20 dana odsustvuje od kuće, sve kako bi prehranio porodicu.

Ranjen na Kosmetu

Milovanović je za vreme služenja vojnog roka bio na Košarama u vreme NATO bombardovanja. - Na Košarama je ranjen, imao je geler u nozi, a ubio ga je komšija na kućnom pragu.

- Miodrag je sa 18 godina otišao na ratište, tamo je upao u minsko polje. I sa otvorenom ranom nastavio je da se bori na Kosovu i sve je to preživeo, došao je kući, stvorio porodicu, a ubio ga je čovek čiji je prag branio - ispričao je Dragan Milovanović, brat od strica ubijenog Miodraga.

Bitka na Košarama

Bitka na Košarama odigrala se između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, koji su podržani regularnom Vojskom Albanije i NATO avijacijom. Boribe su vođene oko graničnog prelaza Raša Košares na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SRJ. Posle teških borbi jedinica VJ je morala da se povuče sa Košara, ali je uspela da spreči ulazak Albanaca u Metohiju i tako onemogući ostvarenje "Operacije strela" - presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu.

Miodrag je sahranjen na Mokroluškom groblju. Kovčeg do grobnog mesta nosili su njegovi prijatelji i saborci, heroji sa Košara. Stotinak ljudi, članovi porodice i prijatelji, ispratili su Miodraga na večni počinak.

- Sa 18 godina u ratu je obezbeđivao komandira bataljona, što je jedan od najtežih zadataka. Sećam se, bili su na nekom zadatku u osmatranju i upali su u minsko polje. Neki Rus ga je spasao tada, podigao je ranjenog Miodraga i nosio ga tri-četiri kilometra. Miodrag ni tako ranjen nije hteo da miruje, nakon samo dva dana u bolnici vratio se na Kosovo da se bori. Ni rana mu još nije bila zarasla i to je ono po čemu ga svi pamtimo - pričao je novinarima Dragan Milovanović.

Miodrag je ubijen u dvorištu svoje kuće u Kaluđerici, 11. februara 2018. godine oko 15 sati. Kako priča njegov brat, ubistvu je prethodila svađa između Miodraga i Marka Đokića zbog nesporazuma u saobraćaju oko 10 sati ujutru. On je u kolima bio sa ženom i decom, nastavio je put posle svađe oko toga ko je kome preprečio put, ali ubica nije hteo na tome da se završi.

- On je njega jurio pet sati. Kružio je i čekao ga ispred kuće dok ga nije ubio. Ispred kuće nije bilo konflikta, Miodrag se nije nadao da će ubica nositi pištolj i ispaliti u njega tri hica - priča Dragan

Pozvao bi ga na pivo

Dodao je da je Miodrag bio mnogo dobar čovek.

- Čak i u slučaju da je Miodrag tog čoveka opsovao ili udario, znam da bi posle dva minuta zaplakao, izvukao bi ga iz kola i pozvao bi ga na kafu i pivo da sve lepo reše. Miodrag je odlikovani heroj, sa invalidskom penzijom, vukao je gelere u sebi 20 godina, bolelo ga je kod svake promene vremena. Miodrag je sa 18 godina branio državu i prag tog čoveka koji ga je sad ubio, a koji je tad imao 10 godina - dodaje Dragan.

Dragan priča da su samo nekoliko minuta pre ubistva sa Miodragom u kolima bili i njegova žena i sinovi i da je izbegnuta veća tragedija.

- Mogao je da mu ubije dete, da uradi goru stvar koja bi zakopala i nas i njegovu porodicu. Ovako, mi smo pravi pred Bogom, a on neka ispašta za svoje - zaključio je tada Dragan.

Presudom Apelacionog suda, Đokiću je smanjena kazna za godinu dana, pošto je prvostepenom presudom bio osuđen na 14 godina zatvora.

U presudi se navodi da je Đokić osuđen jer je 11. februara 2018. godine u stanju smanjene uračunljivosti "do stepena bitnog, ali ne i bitno" ubio Milonvanovića. On je došao autom ispred njegove kuće, izašao iz vozila i iz pištolja, koji je nezakonito nosio, ispalio Milovanoviću dva projektila u grudi.  U obraloženju odluke o kazni, Apelacioni sud navodi da je prvostepeni sud pravilno ocenio olakšavajuće okolnosti za Đokića, ali da je otežavajućim dao preveliki značaj, pa mu je smanjio kaznu za godniu dana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike