Jedan uhapšen, drugi preklan, treći spasao brod od pirata: „Panonski mornari“ plove nekim drugim morima sa sumnjivim tovarima!

14.02.2022

07:00

0

Mediji iz Đenove navode da su za tovar droge vredan 30 miliona evra uhapšena dvojica muškaraca koji su osumnjičeni za šverc droge

Jedan uhapšen, drugi preklan, treći spasao brod od pirata: „Panonski mornari“ plove nekim drugim morima sa sumnjivim tovarima!
ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Srbija nema more, ali ima mornare. Reč je uglavom o moreplovcima iz Vojvodine, koji su, u potrazi za zaradom, ravnicu zamenili svetskim morima. Sudbina tih „panonskih mornara“ često nije lepa, a za neke je i kobna. Tovari sa kojima plove najčešće su sumnjivog porekla, a često je u njima i čist kokain.

Na teretnjaku „MSC Adelaide“, koji je, u noći između nedelje i ponedeljka, iz Brazila došao u italijansku luku u Đenovi, bilo je sakriveno 450 kilograma kokaina visoke čistoće. Istražitelji su nadgledali brod zbog sumnjivog tovara, a pored narkotika, pronašli su i mrtvog mornara Dragana Panića (51), iz Omoljice kod Pančeva.

gdf.gov.it
 

Srbin je nađen sa dubokom ranom na grlu nanetom oštrim predmetom. Vrat mu je bio prerezan, a sečivo kojim je preklan nije nađeno. Kolege našeg državljanina rekle su da je on vitlao nožem po palubi i da se ubio. Njegova porodica i prijatelji, međutim, tvrde da je on video nešto što nije smeo i da je zverski ubijen.

Profimedia/Pixabay/gdf.it
 

Istražitelji mobilnog tima zaključili su prvu fazu istrage o smrti srpskog pomorca, zatečenog sa posekotinom grla jutro posle zaplene droge. Posle saslušanja posade utvrđeno je, obdukcijom, da je Srbin počinio samoubistvo. Prema odbukcijskom nalazu, kako prenose italijanski mediji, on je uzimao antidepresive.

Mediji iz Đenove navode da su za tovar droge vredan 30 miliona evra uhapšena dvojica muškaraca koji su osumnjičeni za međunarodni šverc droge.

Fotografije u telefonu

U ovom prvom delu istrage istražitelji su u telefonu jednog od osumnjičenih pronašli fotografije i snimke na kojima se vidi droga koja je zaplenjena. Sumnja se da je uhapšeni sve dokumentovao kako bi poslodavcu ili šefu pokazao da je kokain stigao na odredište.

Pixabay/ gdf.gov.it
 

Organizovanoj kriminalnoj grupi za šverc 800 kilograma kokaina iz Meksika u Evropu sudi se u Specijalnom sudu u Beogradu. Postupak se vodi protiv Vladislava Funštajna iz Erdevika, kome se sudi u odsustvu, oca i sina Mirka i Dragana Đankovića i Borislava Istijanovića.

Bio 10 meseci u zarobljeništvu Somalaca

Srpski mornar Milomir Gavrilović iz Beograda proveo je 10 meseci u zarobljeništvu pošto su ga somalski pirati oteli 30. oktobra 2010. godine u Adenskom zalivu u Indijskom okeanu zajedno sa još 23 člana posade tankera „Polar”. On je mesecima bio u vrlo teškoj situaciji i lošem zdravstvenom stanju,

Tanker „Polar“, koji je plovio pod panamskom zastavom, napali su naoružani pirati na oko 1.000 kilometara od obale Somalije. Brod je prevozio 72.825 tona nafte iz Sankt Peterburga u Singapur kad su ga presreli somalski gusari. Gavrilovića su pirati pustili na obalu Arapskog mora bez odeće, obuće i dokumenata 26. avgusta 2011. godine.

Optuženi otac i sin, kao i Istijanović, ranije su negirali krivicu, a Dragan Đanković je rekao da je u Meksiko otišao na poziv prijatelja Vladislava Funštajna.

- O švercu narkotika nisam znao ništa. Vladu poznajem jer sam mu popravljao računare. S njim sam išao i u Tursku da čuvam brodove dok je on radio kao skiper. Posle toga on je hteo da kupi brod i rekao je da su u Meksiku jeftiniji. Vlada me je pozvao i rekao: „Ajde, dođi, platiću ti. Ima nekih instalacija, pa da središ.“ Otišao sam u La Paz jer sam mislio da ću tamo zaraditi 1.000 evra za mesec dana - rekao je Dragan Đanković, i dodao da mu je Funštajn tamo pokazao dva broda.

Printscreen/MUP
 

Španska policija je, da podsetimo, 1. septembra 2019. godine zaustavila jedrilicu između Azorskih i Kanarskih ostrva i na njoj našla 800 kilograma kokaina. Na paketima droge bile su zalepljene slike Gavrila Principa. U istoj akciji u Srbiji, u Šidu, uhapšeni su Đankovići.

Srbin Vladislav Funštajn, Rus Sergej Rasohin i Meksikanac Emanuel Alehandro Aceves Kuevas uhapšeni su tada u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu. Oni su „pali“ prilikom zaplene broda „Seascape“, a pretpostavlja se da su kokain krijumčarili iz Latinske  Amerike u Evropu.

Kokain iz Latinske Amerike

Pripadnici ove organizovane kriminalne grupe terete se da su, u više navrata, putovali u zemlje Latinske Amerike, gde su sprovodili pripreme za preuzimanje i krijumčarenje kokaina. Sumnja se da su za potrebe transporta kokaina kupili jedrilicu na kojoj su u Meksiku obavili neophodne prepravke u konstrukcionim šupljinama plovila.

Pixabay/Facebook/Mup
 

Posle prepravki, pripadnici organizovane kriminalne grupe su, kako se sumnja, preuzeli kokain u Latinskoj Americi, smestili ga u pripremljene konstrukcione šupljine i krenuli Panamskim kanalom ka Evropi, gde su ih zaustavili španski nadležni organi u blizini Azorskih ostrva.

U operaciji pod nazivom „Baluma” učestvovalo je oko 100 agenata, kao i još tri druge zemlje. Okrivljeni iz Srbije su, kako se sumnja, pripadnicima grupe koji obavljaju transport obezbeđivali logističku podršku, uplatama novčanih sredstava neophodnih za finansiranje puta i prenosa robe.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Brodom „Seascape“ upravljao je Funštajn kao iskusni moreplovac, a osim njega, španska policija je tada uhapsila i članove njegove posade. Mediji su čak pisali da je Funštajn zet "zanzibarskog kralja kokaina".

Funštajnu je suđeno i u Hrvatskoj, i to za marihuanu koju je u Crnoj Gori utovario na jahtu "Vesna" i preko pomorskog graničnog prelaza Cavtat uneo u Hrvatsku. Tu je deo droge ubacio u kofer i taksijem krenuo ka mestu gde je trebalo da se obavi primopredaja. Policija je tu napravila zamku pripadnicima kriminalne grupe i pohapsila ih.

Preuzeo brod od pirata

Državljanin Srbije Aleksandar Tereki, rodom iz Zrenjanina, koji je bio na brodu prilikom napada pirata u Gvinejskom zalivu u novembru 2019. godine, rekao je da je zahvaljujući pribranosti uspeo da izbegne napadače i preuzme kontrolu nad brodom.

Tereki, koji se potom vratio kući u Zrenjanin, naveo je da je bila nezgodna situacija i da su imali više sreće nego pameti.

Profimedia Youtube/Report TV
 

- Posada je istrenirana, uvek smo spremni za takve stvari, u skladu s tim smo i reagovali. Sticaj okolnosti je bio, pošto nije šablonski, da su uspeli da se popnu na brod i da u jednom trenutku preuzmu kontrolu nad njim - ispričao je Aleksandar medijima.

On je istakao da je zahvaljujući pribranosti i sreći uspeo da izbegne napadače, pokupi deo posade i preuzme kontrolu nad brodom. Pirati u Gvinejskom zalivu oteli su sedam osoba, a osam se sakrilo. U grupi od sedam otetih mornara bio je i državljanin Srbije. Među članovima posade bili su i državljani Južne Afrike, Filipina i Kameruna.

Od svih kidnapovanja članova posada brodova u svetu, 82 odsto ih se događa u Gvinejskom zalivu, saopštio je svojevremeno Međunarodni pomorski biro, specijalizovano odeljenje Međunarodne privredne komore, koje se bavi zaštitom posada od zločina protiv pomorske trgovine, a posebno od pirata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike