Hrkalovićeva je proganjala zbog "Durmitora", a sada je pronađena mrtva: Samoubistvo veštakinje MUP-a na Voždovcu!

08.02.2022

13:05

4

Autor: 24sedam

Dijana Hrkalović bila nezadovoljna njenim DNK veštačenjem u slučaju "Durmitor", ali i svedočenjem na suđenju "škaljarcima"

Hrkalovićeva je proganjala zbog "Durmitora", a sada je pronađena mrtva: Samoubistvo veštakinje MUP-a na Voždovcu!
hrkalovic durmitor - Copyright Printscreen/Mup/24sedam/Goran Sivački

Dugogodišnja radnica Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP Srbije, molekularni biolog i DNK veštak Tamara K. (50) pronađena je danas mrtva ispred zgrade u kojoj je stanovala u beogradskom naselju Voždovac. Prema prvim, nezvaničnim informacijama, reč je o samoubistvu, i to skokom sa zgrade.

Tamara je poslednjih nekoliko godina pokušavala da se vrati na svoje staro radno mesto, sa kog ju je po kazni udaljila bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović, nezadovoljna njenim DNK veštačenjem u slučaju "Durmitor", ali i svedočenjem na suđenju dvojici označenih pripadnika "škaljarskog klana".

Reč je o ženi koja je bila jedan od najuglednijih stručnjaka NKTC i koja je svoju profesionalnost platila radnim mestom. To se dogodilo pošto je ispitivala DNK tragove nađene na pištoljima označenih pripadnika "škaljarskog klana" koji su u junu 2017. godine uhapšeni u novobeogradskom restoranu "Durmitor".

Printscreen/Mup
 

 

 

Ovaj slučaj ubrzo je spao na samo dvojicu optuženih, Mitra Muratovića i Miloša Nilovića zvanog Runjo, i to zbog nelegalnog držanja oružja. Njihove DNK tragove našao je NKTC na dva zaplenjena pištolja, što je bilo navedeno i u optužnici.

Tamara K., koja je saslušana kao veštak na suđenju, izjavila je da je pronađen DNK trag i treće osobe, što je rezultiralo novom optužnicom, na kojoj se našao i Mališa Vućić. Ovu optužnicu, međutim, Viši sud iz nekog razloga nikada nije potvrdio, već je nastavio sa postojećim postupkom. Rezultat toga bila je osuđujuća presuda za Muratovića i oslobađajuća za Nilovića.

Printscreen/Mup
 

 

Pošto je u sudnici iznela tvrdnje i o trećem DNK tragu, Tamara K. je zajedno sa još jednom koleginicom iz laboratorije MUP-a udaljena i degradirana na niže radno mesto, i to u Sektor za vanredne situacije, u vreme kada je MUP kadrirala isključivo Dijana Hrkalović. Ovaj sektor, u koji se ide isključivo po kazni i zbog nepodobnosti, u policiji interno zovu "depo za policijski otpad", i upravo je u njemu, ni kriva ni dužna, poslednje godine svoje karijere provela i Tamara K.

Printscreen/Mup
 

 

Tamara K. je na na sve moguće načine pokušavala da se vrati u NKTC, a povela je i pravnu borbu da bi se ispravila nepravda koja joj je učinjena.

Verovala je da će se situacija promeniti nakon odlaska Dijane Hrkalović i Nebojše Stefanovića, pa se tako i sadašnjem ministru više puta direktno obraćala za pomoć. Na poslednji dopis koji je poslala njegovom kabinetu, dobila je odgovor u kome je, između ostalog, bilo navedeno da u svemu što navodi nema ničeg spornog, ali da u NKTC nema mesta za nju i da će ostati u "depou za otpad". Čitavu nepravdu koja joj je učinjena veoma teško je podnosila sve vreme, a posebno onda kada je definitivno shvatila da se zbog te etikete nikada neće vratiti na staro radno mesto.

Tamara K., kako saznajemo, ostavila je iza sebe maloletno dete.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike