Ambasada Velike Britanije u Beogradu iznajmljivala kuću od Bude Banane? Zakup raskinut kad je uhapšen zbog 1,2 tone kokaina!

07.02.2022

20:50

0

Za Budimira Krstovića jemstvo ponudio njegov rođeni brat Božidar stavljanjem hipoteke na nepokretnosti vredne 768.140 evra

Ambasada Velike Britanije u Beogradu iznajmljivala kuću od Bude Banane? Zakup raskinut kad je uhapšen zbog 1,2 tone kokaina!
Printscreen/YouTube/Dnevne novine Dan/Mup CG

Budimir Krstović, poznatiji kao Budo Banana, i njegova ćerka Marina, koji su osumnjičeni za najveći šverc kokaina u istoriji Crne Gore, svoju nekretninu u glavnom gradu Srbije iznajmili su britanskoj ambasadi u Beogradu.

Budo Banana, prema pisanju podgoričkog lista „Dan“, vlasnik je nekretnine u Beogradu koju je rentirao Ambasadi Velike Britanije sve do njegovog hapšenja krajem avgusta prošle godine. Ko je preuzeo zakup i novac od rente, javnosti nije poznato, ali se ne isključuje ni mogućnost da je Krstović nekretninu izdao za unapred plaćen zakup.

Višem sudu u Podgorici danas je, inače, položeno jesmtvo u iznosu od 1,2 miliona evra za Budimira Krstovića i njegovu ćerku Marinu, koji se terete za šverc više od 1.200 kilograma kokaina. Sud će u predviđenom vremenskom roku odlučiti da li prihvata ovo jemstvo u zamenu da se Krstovići u daljem toku postupka brane sa slobode. Odluka još nije doneta.

Više državno tužilaštvo Crne Gore tereti Budimira i Marinu za krijumčarenje 1.206 kilograma kokaina.

Za Budimira Krstovića jemstvo je ponudio njegov rođeni brat Božidar Krstović stavljanjem hipoteke na nepokretnosti vredne 768.140 evra. Optuženi Budimir je na ime garancije ponudio i hartije od vrednosti CKB banke vredne 431.336 evra.

Stan sa garažom u centru Beograda

Za Marinu Krstović jemstvo su položila njena braća od stričeva Stefan i Nemanja Krstović, koji su ponudili dve nekretnine vredne 1.256.000 evra.

Pored mesečnih primanja od oko 10.000 evra, Budimir Krstović je sudu predočio da ukoliko je potrebno može da ponudi još i hladnjaču od 5.000 kvadrata - za koju nije mogao da precizira koliko vredi, navodeći da izrada metra kvadratnog hladnjače košta od 600 do 1.200 evra - koja je u vlasništvu njegove firme „San Francisko“.

Najmanje četiri nekretnine u srpskoj prestonici

Nekretnine na ime Budimira Krstovića registrovane su u Beogradu, i to u ulicama Vaska Pope, Mačkov kamen, Stojana Ćelića i na Bulevaru kralja Aleksandra. Da li one pripadaju baš Budi Banani i da li je među njima i stan u Beogradu koji je Marina ponudila kao jemstvo, nije bilo moguće proveriti.

Pored hladnjače, kako piše „Dan“, Budimir je i vlasnik porodične kuće u zetskom selu Mojanovići i nekretnine u Beogradu koju je rentirao Ambasadi Velike Britanije sve do hapšenja.

Foto: Uprava policije Crne Gore
 

Marina Krstović je rekla da je spremna da sudu ponudi i stan u centru Beograda sa garažnim mestom u njenom vlasništvu, a dodala je i da je vlasnik kompanije čije se prostorije nalaze u industrijskoj zoni u Staroj Pazovi i da jedan deo tog objekta rentira drugim firmama za iznos od 6.000 evra mesečno.

Prilikom odlučivanja o jemstvu, sudija Vesna Kovačević, kako je rekla, imaće u vidu da su Krstovići od samog početka sarađivali sa istražnim organima.

Marina Krstović/Foto: Instagram.com/Printscreen
 

Optuženi Budimir i Marina ranije su se izjasnili da nemaju nikakve veze sa kokainom, a nadležne pozivaju da ovaj slučaj uporede sa slučajem zaplene kokaina u magacinu „Volija" od pre nekoliko dana.

Odbrana je ranije tražila obustavu postupka i predložila Višem sudu da Krstoviće uz položeno jemstvo u vidu milionski vredne nekretnine pusti da se u daljem postupku brane sa slobode.

Pisalo i „kovid"

Više državno tužilaštvo u Podgorici je 23. decembra prošle godine podiglo optužnicu protiv Krstovića kojom se terete za šverc 1.206.253 kilograma kokaina.

Crnogorska policija sprovela je svojevremeno opsežnu akciju u Baru, Podgorici i Zeti protiv organizovanog kriminala u cilju suzbijanja nelegalne trgovine narkoticima. Akcija je izvedena uz veliku saradnju Uprave prihoda i carina Crne Gore i Višeg tužilaštva.

Droga visoke čistoće bila je spakovana u 1.400 paketa. Na pakovanjima kokaina bilo je raznih naziva, pa je na nikim pisalo i „kovid“. Droga je najvjerovatnije stigla u Crnu Goru u jednom kontejneru sa broda koji je uplovio u luku Bar.

Do 2019. godine Krstović je bio izvršni direktor podgoričke firme „San Francisko“, koja je sada u stečaju, a registrovana je za uvoz voća i povrća. On je bio povezan sa firmom „Fruit World“, koja je registrovana u Novoj Pazovi, čija je osnovna delatnost trgovina voćem i povrćem. Na zgradi firme u Novoj Pazovi istaknuta su oba naziva, i „San Francisko“ i „Fruit World“.

Foto: Uprava policije Crne Gore
 

Vlasnik firme „Fruit World“ do maja 2015. godine bila je Zorica Krstović, a zakonski zastupnik Budimir Krstović. Sada je ova kompanija zvanično u vlasništvu Vedrenka Mrkića, a zakonski zastupnik je navodno Borko Mirotić.

U Novoj Pazovi registrovana je kompanija „K. B. Company“, čiji je vlasnik i direktor, prema Agenciji za privredne registre, Marina Krstović. Pre nje vlasnik i direktor bio je Borko Mirotić, a pre njega Budimir Krstović. On je u Srbiji bio vlasnik i firmi „Beoplus KBO“ i „KB Agencije“, koje su iz registra privrednih društava izbrisane 2012. godine.

Biznis sa bananama

Krstović je u poslovnim krugovima poznat po nadimku Budo Banana, koji je dobio zbog biznisa sa uvozom banana. U tom poslu je još od devedesetih godina.

Mediji su 2001. godine izveštavali o otmici njegovog brata Dušana, koji je bio kidnapovan ispred novosadskog hotela „Džet set“. Za njegov otkup otmičari su tražili tri i po miliona maraka, ali je policija posle četiri dana uspela da ga oslobodi.

Printscreen/YouTube/Dnevne novine Dan
 

Krstović je 2015. godine, kad je Predrag Danilović podneo neopozivu ostavku na mesto predsednika Košarkaškog kluba Partizan, izabran u petočlanu radnu komisiju, koja je vodila klub do izbora novog predsednika.

U javnosti je poznat i Budimirov bratanac, Igor Krstović, i to kad je 28. januara 2020. godine ranjen u Zeti, a njegovo lečenje u Nemačkoj izazvalo je burnu reakciju tamošnjih političara, pa je doneta odluka o njegovom proterivanju. Posle ranjavanja, Igor Krstović je nedelju dana lečen u Podgorici, a potom u bolnici Medicinskog fakulteta u Hanoveru.

Posle dvonedeljne hospitalizacije Igor Krstović je prebačen avionom u Tursku na dalje lečenje. Bolnici u Hanoveru je platio troškove lečenja od 100.000 evra. Ranjavanje Igora Krstovića crnogorski mediji dovodili su u vezu sa ratom kotorskih klanova.

Bonus video

Igor Nobilo/24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti