Smanjena kazna vozaču "audija smrti": Uleteo autom na trotoar i ubio dečaka (12) i oca troje dece u Nišu!

26.01.2022

10:24

0

Autor: Maja Kostić

Apelacioni sud je delimično usvojio žalbu branioca, a evo koliku kaznu je dobio vozač "audija smrti"

Smanjena kazna vozaču "audija smrti": Uleteo autom na trotoar i ubio dečaka (12) i oca troje dece u Nišu!
Printscreen / Youtube

Apelacioni sud u Nišu smanjio je kaznu i osudio Beograđanina Nemanju Stamenkovića (20 ) na šest godina zatvora za saobraćajnu nesreću u kojoj su stradali  pešaci Andrej Prenkljušaj (12) i otac troje dece Dejan Ilić (48). Na taj način preinačena je presuda Osnovnog suda u Nišu doneta jula 2021. godine kojom mu je  izrečen sedmogodišnji zatvor  za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

- Apelacioni sud je delimično usvojio žalbu branioca, samo u delo odluke o krivičnoj sankciji i optuženog Nemanju Stamenkovića za učinjeno krivično delo osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, umesto sedam koliko je osuđen prvostepenom presudom, a ostala mu je mera bezbednosti zabrana upravljanja motornim vozilom “B” kategorije u trajanju od pet godina. Obavezan je na plaćanje troškova,  a oštećeni su radi ostvarivanja imovinsko pravnog zahteva upućeni na parnicu – saopštila je portparol Snežana Milošević.

Pojašnjeno je da je sud cenio utvrđene olakšavajuće okolnosti na nešto drugačiji način u odnosu na prvostepeni i u smislu odredbi zakona koji regulišu odmeravanja kazne, našao je da je kazna zatvora od šest godina adekvatna i učinjenom delu i učiniocu.

Da podsetimo, do stravične nesreće došlo je 4. januara prošle godine oko 20.30 sati na Bulevaru Medijana kada je Stamenković vozeći automobil “audi A6 Quatro” brzinom od 131 kilometara na sat na deonici na kojoj je maksimalno dozvoljeno 60 km/h, izleteo s kolovoza na trotoar i pokosio pešake. Od siline udarca mališan je preleteo preko ograde niškog vodovoda i stradao na licu mesta, dok je Dejan ubrzo preminuo u niškoj bolnici.

Obrazlažući prvostepenu presudu, sudija Osnovnog suda Gordana Petrović je tada saopštila da je izvedenim dokazima nesumnjivo utvrđeno da je Stamenković izvršio delo koje mu se stavlja na teret.

- Iz nalaza veštaka saobraćajne struke utvrdili smo da su prekršeni saobraćajni propisi, te da do nesreće ne bi došlo da se vozač kretao dozvoljenom brzinom. Iz veštačenja Komisije veštaka Zavoda za sudsku medicinu takođe smo zaključili da je uzrok nesreće brzina jer je sećanje vozača bilo očuvano u momentu tog događaja. To su posvedočile maloletnice koje su sa njim bile u vozilu, tako da je krivica za ovaj događaj na vozaču. Iz tog razloga nismo prihvatili njegovu odbranu jer je bila suprotna izvedenim dokazima. Ustanovili smo da je uračunljiv a da je delo izvršio iz nehata, bio je svestan da je delo koje čini zabranjeno jer je vozač a i sam je kazao da je znao koliko je na tom mestu dozvoljena brzina – kazala je presudu sudija Petrović.

Bonus video

rina.rs

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti