Češka veza srpskih dilera: Million evra od droge u sefovima! Odbeglim vođama sudi se u Beogradu

15.12.2021

07:00

0

Otkrivene četiri laboratorije za uzgoj "trave" u Pragu, a češka policija procenila da je droga vredna više od milion evra.

Češka veza srpskih dilera: Million evra od droge u sefovima! Odbeglim vođama sudi se u Beogradu
Copyright mup.gov.rs

Suđenje Daliboru Trnavcu i još šest osoba kojima se na teret stavlja da su kao organizovana grupa u laboratorijama u Češkoj uzgajali marihuanu koju su dalje preprodavali širom Evrope, biće nastavljeno danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Posle višemesečne istrage i praćenja Dalibora Trnavca i drugih članova njegove grupe, u sinhronizovanim akcijama češke i srpske policije, da podsetimo, u septembru 2017. godine uhapšeni su pripadnici te grupe koja je bila ustoličena u češkoj prestonici.

Kao vođa grupe označen je Dalibor Trnavac iz Čačka, koji ima debeo kriminalni dosije u Srbiji. On i osumnjičeni Vuk Popović iz Valjeva jedini su za sada uspeli da pobegnu srpskim i češkim organima gonjenja. Protiv obojice je raspisana međunarodna Interpolova poternica.

U Srbiji su uhapšeni Obren Markešević iz Čačka, Zoran Božović i Milan Kenjić iz Valjeva, dok su u Češkoj "lisice" na ruke stavljene Marku Tošiću iz Čačka, Borku Aćimoviću iz Gornjeg Milanovca, Nenadu Otoviću iz Pljevalja, Ivanu Vasiću iz Gornjeg Milanovca, Nenadu Pejoviću iz Kragujevca, Jovanu Stojkoviću iz Čačka i Miodragu Otoviću iz Berana u Crnoj Gori.

Otkrivene su četiri laboratorije za uzgoj marihuane prilikom pretresa prostorija koje su koristili u Pragu, a češka policija procenila je da je droga vredna više od milion evra.

Sefovi puni evra

U sefovima u stanovima koje su koristili optuženi nađeno je 160.000 evra. U stanu Trnavca, naime, nađeno je 70.500, u drugom sefu koji je iznajmio Nenad Otović nađeno je 23.500 evra. Prilikom pretresa stanova kod Vuka Popovića u Valjevu pronađeno je 53.000 evra, a kod Borka Aćimovića u Gornjem Milanovcu 9.900 evra.

MUP
 

Tužilaštvo za organizovani kriminal odmah je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 12 osumnjičenih, a na teretu su im bila tri krivična dela - kriminalno organizovanje, proizvodnja i prodaju droge i pranje novca.

Neposredno posle hapšenja, od grupe su oduzeta tri skupocena automobila marke "audi A8", "audi A6" i "škoda suberb". Tužilaštvo za organizovani kriminal je odmah pokrenulo i istragu o poreklu imovine, pošto je utvrđeno da poseduju pet stanova - po dva u Beogradu, na opštinama Voždovac i Rakovica i tri u Čačku, za koje se sumnja da su kupljeni novcem stečenim od kriminala.

Kako su mediji tada preneli, istražitelji su bili vrlo iznenađeni time da je kriminalna grupa stekla toliki imetak, budući da se radi o uzgoju i švercu marihuane, koja je najjeftinija na narko-tržištu.

Neprikosnoveni šef

Dalibor Trnavac početkom 21. veka bio je označen u beloj knjizi MUP Srbije iz 2001. godine kao važan pripadnik organizovane kriminalne grupe iz Čačka koju su zvali "Bosanci". Vođe te grupe su bili Marko Novičić zvani Karatista i Bosanac, kao i Miladin Lazović Laki, a grupa je dobila naziv "Bosanci" po pripadnicima koji su učestvovali u ratu u BiH.

Trnavac je označen kao neprikosnoveni šef kriminalne grupe koji je sve organizovao. On se tereti da je osmislio čitav plan proizvodnje kanabisa u veštačkim uslovima i da je zatim regrutovao ostale pripadnike. Takođe se tereti da je obezbeđivao kontakte za dalju prodaju marihuane i odredio raspodelu novca. Trnavac je osumnjičen da je izdavao naredbe ostalim pripadnicima, koje je kontrolisao, kao i da je proveravao kako uzgajaju kanabis.

Osim u Srbiji, delovali su i u Belgiji, Nemačkoj i Republici Srpskoj. Navodi se i da "prema operativnim podacima većina članova u ilegalnom posedu ima vatreno oružje i skloni su pružanju otpora i upotrebi oružja". Trnavac je hapšen 2003. u "Sablji" zbog provalnih krađa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike