Pomoćnik komandanta niške Žandarmerije prebačen u kućni pritvor: Specijalac i instruktor padobranstva zaboravio da vrati oružje?

10.01.2022

12:17

0

U stanu i kancelariji V. I. nađeno 5.400 komada municije, pet tromblonskih mina, osam šok bombi, ručna bomba i pištolj

Pomoćnik komandanta niške Žandarmerije prebačen u kućni pritvor: Specijalac i instruktor padobranstva zaboravio da vrati oružje?
24sedam/Goran Sivački - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Pomoćnik komandanta niškog odreda Žandarmerije V. I. (42), koji je uhapšen zbog nedozvoljenog posedovanja oružja, odlukom Višeg suda u Nišu pušten je u kućni pritvor sa nanogicom.

V. I. je, da podsetimo, uhapšen krajem decembra pošto je, kako je saopštio MUP, pretresom njegovog stana i njegove kancelarije, nađeno više od 5.400 komada municije različitog kalibra, pet tromblonskih trenutnih mina, osam šok bombi, ručna bomba i pištolj na kojem je izbrisan serijski broj.

Žandarmu V. I. zatvorski pritvor zamenjen je kućnim sa elektronskim nadzorom.

U bazi Žandarmerije u Nišu, da podsetimo, rađen je redovni godišnji popis kada je primećena određena količina oružja u kancelariji koju koristi V. I., inače iskusni žandarm sa dugogodišnjim stažom u toj policijskoj jedinici.

Neko je, tokom popisa,  primetio da u njegovoj kancelariji postoji oružje. Pretpostavlja se da je reč o municiji i oružju koji se koriste u samoj jedinici tokom redovnog gađanja, a koje je V. I. zaboravio da razduži. Obaveštena je Služba unutrašnje kontrole, pa je V. I. uhapšen i kasnije saslušan u Višem tužilaštvu u Nišu.

Mirovna misija na Haitiju

Kolege osumnjičenog žandarma rekle su da ne veruju da se on bavi kriminalom. Niko od kolega ne veruje da je on hteo da trguje oružjem, jer se, na primer, tromblonske mine koje su mu nađene i ne koriste u svetu kriminala.

V. I. je, inače, iskusni pripadnik Žandarmerije, koji je 2010. godine sa još četvoricom kolega godinu dana proveo u mirovnoj misiji u Haitiju nakon što su ovu karipsku zemlju zadesili zemljotres i kolera.

Dimitrije Nikolic/ATAImages
 

Oni su štitili pripadnike Ujedinjenih nacija i haićanske političare tokom predsedničkih izbora s obzirom na to da su državu potresali i politički nemiri. Kako se tada pisalo u srpskim medijima, V. I. je konkretno čuvao policijskog komesara tokom boravka u gradu Hinču, jednoj od "neuralgičnih" tačaka u toj ostrvskoj državi.

Kad se vratio 2011. godine formiran je Prvi odred za brze intervencije na čije čelo je postavljen V. I., inače specijalista padobranstva sa više od hiljadu skokova, a bio je angažovan i na Kosovu. Osim toga, on je instruktor padobranstva i alpinizma. Kako kažu njegove kolege, jedan je od najcenjenijih žandarma u Nišu i gotovo živa legenda ove jedinice.

Više od 1.000 skokova

Prvi odred za brze intervencije objedinjavao je tadašnje specijalističke čete svih odreda Žandrmerije, zajedno sa Ronilačkim centrom. Dužnost komandanta odreda poverena je baš V. I., kako se navodi u odluci u formiranju, iskusnom starešini i specijalisti padobranstva sa više od hiljadu skokova.

- Jedan je od najsposobnijih pripadnika Žandarmerije, dobar padobranac, alpinista, pravi specijalac - ovako kolege opisuju V. I.

Kolege uhapšenog žandarma kažu da veruju da je V. I. završio iza rešetaka zbog nemarnog odnosa prema poslu.

- Previše je bio opušten, imao je podršku starešina, pa se zaneo. Često je išao na obuke i lako se može desiti da je postao žrtva sopstvenog nemara. Jednostavno, mrzelo ga je da vrati oružje u magacin iako je najstrože zabranjeno da se posle vežbi oružje ne razduži. Sam je kriv, ali samo zbog neodgovornosti i neopreznosti - kažejedan od njegovih kolega.

On tvrdi da i oni koji su pomislili da je V. I. nameravao da proda oružje i municiju promenili su mišljenje i smatraju da mu to nije bila namera, a da to dokazuju upravo te tromblonske mine.

- Njih niko ne bi kupio. Jasno je da ih nije vratio u magacin iz čistog nemara, već ih je držao u stanu i u svojoj kancelariji - kaže naš sagovornik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike