Za dva dana poginulo sedmoro mladih! Kako stati na put strašnim pogibijama, statistike za nevericu?!

29.12.2021

07:34

0

U pitanju su mladi, perspektivni ljudi, studenti pred kojima je tek bio život...

Za dva dana poginulo sedmoro mladih! Kako stati na put strašnim pogibijama, statistike za nevericu?!
Copyright Ilustracija/Foto: RINA

U utorak uveče na putu Šabac-Valjevo došlo je do strašne saobraćajne nesreće u kojoj je poginulo troje mladih ljudi starosti do 21 godine.

Žrtve su N. A. (20), I. M. (20) i O. P. (21), a tragedija se desila kada je "pežo 307" koji je vozio N. A. promenio traku i udario u teretno vozilo.

Posle sudara sa kamionom izleteo je sa puta, a Hitna pomoć je po dolasku mogla da konstatuje samo smrt.

Printscreen / Instagram 192
 

U pitanju su mladi, perspektivni ljudi, studenti pred kojima je tek bio život.

Svega nekoliko dana ranije, kod Novog Pazara su u sudaru poginula četiri momka - Amel Ibrahimović (21), Amar Ujkanović (21), Senad Đerlek (22) i Mithat Hamidović (23).

Zbog toga će Uprava saobraćajne policije tokom praznika na svim putnim pravcima vršiti pojačanu kontrolu saobraćaja.

Poseban akcenat je na otkrivanju saobraćajnih prekršaja - prekoračenje dozvoljene brzine, vožnja pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i nekorišćenje sigurnosnog pojasa u cilju očuvanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

printscreen/Instagram/192.rs/facebook
 

U poslednjih šest dana u saobraćajnim nezgodama na teritoriji Srbije poginulo je čak 19 osoba.

Da stvar bude gora, čak 15 osoba koje su izgubile živote na putevima samo u decembru nisu imale ni 24 godine.

Strašne brojke

Prošle godine u saobraćaju su stradale 492 osobe, a samo u poslednjih šest dana čak 16 ljudi, među kojima su mahom mladi.

Podsetćamo i na saobraćajku koja se dogodila u ponedeljak kod Donjeg Milanovca, a u sudaru "opela" i teretnog vozila, suvozač Bojan Simonović (19) od dobijenih povreda preminuo je na licu mesta.

Iako pojedini mladi vozači idu logikom "nije strašno par piva", treba imati na umu da nije uvek do onog ko upravlja vozilom.

Okolnosti se menjaju kako zbog uslova (kiša, sneg, led), tako i zbog nedovoljno pripremljenog četvorotočkaša za ulicu.

Šta kaže Zakon o saobraćaju

Zakon o saobraćaju propisuje da vozač ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju na putu niti da otpočne upravljanje vozilom ako je pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i / ili alkohola, odnosno ako ima više od 0,20 mg/ml (ili g/L ili promila) alkohola u krvi.

Koliko traje trežnjenje?

Procenat do 0,8 promila i do osam sati
Procenat do 1,3 promila oko 13 sati
Procenat do 2,0 promila oko 20 sati

Smanjene kazne za manja prekoračenja brzine, vožnju zaustavnom trakom, produženo važenje probne vozačke, ali i povišena granica za dozvoljen nivo alkohola u krvi, neke su od novina zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Vozači će moći da odahnu kada je reč o manjim prekršajima gde su kazne gotovo prepolovljene, dok je zadržana stara pogodnost - oni koji izmire kaznu u roku od osam dana - plaćaju upola manji iznos.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ipak, prema novom zakonu, biće dozvoljeno tek 0,2 promila alkohola u krvi, a oni koji prekorače i 2 promila, teretiće se za nasilničku vožnju, za koju važi kazna do 120.000 dinara i devet meseci zabrane vožnje.

Vozač pod dejstvom alkohola ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju na putu (bilo da mu je to osnovno zanimanje ili ne), ako je utvrđeno da mu sadržina alkohola u krvi prelazi propisanu granicu ili ako pokazuje znake poremećenosti. Takođe i uzimanje manje količine alkohola uz psihoaktivne lekove ili drogu pojačava opijenost.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike