“Igra gušenja” odnosi živote: Mladima se nudi izazov kao zabranjeno voće, a deca žele da se dokažu!

27.01.2021

20:30

0

Autor: N. Gavrilov

Izazov „blekaut“ na Tik Toku podrazumeva da dete stavi kaiš oko vrata, steže ga i to snima mobilnim telefonom dok ne padne u nesvest. Pre samo nekoliko dana devojčica (10) iz Palerma u Italiji preminula je nakon pokušaja da ispuni pomenuti izazov

Profimedia

Učenik trećeg razreda Đ. S. (9), koji je pronađen sinoć obešen u svojoj sobi u stanu u Rakovici, navodno je to učinio zbog izazova “blekaut” (izazov pomračenja ili gušenja), koji se među mladima širi na internet aplikaciji Tik Tok. Stručnjaci upozoravaju na opasnost koja vreba omladinu na internetu, jer kako kažu, kreatori tih izazova deci nude zabranjeno voće koje ona žele kako bi se dokazala.

Širom sveta internet izazovi odneli su veliki broj žrtava, među kojima su i najmlađi. Taj trend je, nažalost, popularan i među decom u Srbiji. Izazov „blekaut“ podrazumeva da dete stavi kaiš oko vrata, steže ga i to snima mobilnim telefonom dok ne padne u nesvest.

Zgrada u Rakovici u kojoj je živeo dečak Đ. S. (9)   Foto: 24sedam.rs

– To je, što bi se reklo u policiji, samoubistvo iz “nehata”. Sistem vrednosti je totalno poremećen. Kod nas i preko granice, da bi bio „neko“ u društvu treba da uradiš nešto neobično. To su te „razne igrice“, gde se život dovodi u opasnost. Mladi su radoznali, nemaju još razvijenu svest o opasnosti od tih stvari,  ali ako postave nekakav rekord, oni su „neko i nešto“ i prikazuju se na internetu, dobijaju nekakve glasove, lajkove i tako dalje. Mladi, od devet ili deset godina, koji još nemaju razvijenu socijalnu zrelost, najviše potpadaju pod to – navodi poznati psiholog i profesor Radomir Čolaković.

– Ko su kreatori takvih stvari? Verujte mi da su to, nažalost, često i psiholozi, koji rade za pare, i neki drugi ljudi koji znaju dobro kako manipulisati psihom jednog dečka koji tek ulazi u pubertet i koji ima krize identiteta. Najveća kriza nastaje kad se zapitaju: Ko sam ja? Šta ću biti? Na koju stranu ću se opredeliti?, a ti kreatori im nude zabranjeno voće, i to opasno otrovno – kaže Čolaković i dodaje:

– Mladi misle – kad su ovi pokušali, pokušaću i ja. To je jedna morbidna igra i ozbiljna manipulacija. Ozbiljni tipovi stoje iza toga, a deca nisu svesna opasnosti i rizika, ali im je to bitno i zbog tog prokletog lajkovanja, glasa, i „da sam neko“. Da je dečak uspeo u tom izazovu, on bi danas dobijao lajkove. Nažalost, završio je život. Nekada iza određenih igara stoje sektaške vođe. Decu treba vaspitavati na zdravim, univerzalnim vrednostima. To je najbolja prevencija. Ukazati ima na opasnosti koje vrebaju “igrače” i šta je krajnji cilj – zaključuje Čolaković.

Pročitajte još:

Ovakvi izazovi, nažalost, širom sveta odnose žrtve. Pre samo nekoliko dana devojčica iz Palerma u Italiji preminula je nakon pokušaja da ispuni pomenuti izazov, a njeno telo našla je mlađa sestra. Roditelji preminule devojčice otkrili su da je njihova ćerka stegla kaiš oko vrata i tako se ugušila. U bolnici su ustanovili da joj je srce stalo i pokušali su sve da je spasu, ali nisu uspeli u tome.

Lića Ronzuli, predsednik italijanske parlamentarne komisije za zaštitu dece, javno je optužio kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže zbog toga što dozvoljavaju da se takav sadržaj širi na njihovim platformama i zahtevao je strože propise kojima bi se zaštitili korisnici, naročito mlađi od 18 godina. Protiv pomenute mreže pokrenuta je čak i istraga.

Foto: Pixabay

Takođe, pre nekoliko dana je preminuo i devetogodišnji dečak iz Trinidada i Tobaga zbog istog izazova. Pronađen je u sobi sa kaišem oko vrata.

– “Blekaut čelendž” podstiče ljude da pokušaju da se onesveste, ali tako da ceo postupak traje što je duže, ograničavajući postepeno svoj dotok vazduha. A zatim, kada se probude, snimak postavljaju na mrežu, da bi pokazali kako je izgledao ceo postupak – cybersafett.com

Dečak hteo da bude Indijanac, pa ga obesili drugari

Čolaković podseća da je kod mladih i pre interneta često igra znala da dovede do tragedije.

– Davno, pre 30 godina, komentarisao sam u Sarajevu zašto su dečaka obesili o šljivu. Pa igrali su se Indijanaca, jer tada je Vinetu bio popularan. Žrtva je htela da bude Indijanac i slučajno su je obesili. Inače, mladi u toku razvoja koriste mehanizme identifikacije i imitacije. Recimo, to su sfere kojima se može manipulisati od strane bolesnih umova – kaže psiholog Čolaković.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti