Nebeski spektakl: Susret Jupitera i Saturna

17.12.2020

16:30 >> 12:48

0

Dve najveće planete će se toliko približiti jedna drugoj, pa neki ovaj fenomen nazivaju božićnim poljupcem

Nebeski spektakl: Susret Jupitera i Saturna
Copyright Pixabay

Prvi put nakon 800 godina „božićna zvezda” osvetliće nebo zahvaljujući Jupiteru i Saturnu. Dve najveće planete Sunčevog sistema će 21. decembra biti toliko blizu da će izgledati poput „dvostruke planete“. Neki ovaj događaj nazivaju „božićnim poljupcem“, a ta kombinacija, gledajući je sa Zemlje, izgledaće kao jedna jarka svetlosna tačka i astronomi kažu da će to biti spektakularno.

Poslednji put ovakva konjukcija je zabeležena 4. marta 1226. godine. To je bilo vreme kada je mongolski vladar Džingis-kan osvajao Aziju. Da li nam i ova konjukcija u 2020. donosi nešto novo? Ili smo to već videli u prethodnih godinu dana?

Pixabay

Pročitajte i ovo

Stručnjaci kažu da će ovaj redak događaj moći da se prati na vedrom nebu oko sat vremena nakon zalaska sunca 21. decembra, zimskog solsticija. Biće vidljiv sa bilo kog mesta na Zemlji, ali uslovi će biti najbolji u blizini ekvatora.

Jupiter je veća planeta, a oni sa vrlo dobrim vidom – ili dvogledom – moći će da ga razlikuju od Saturna. Drugima će se planete pojaviti kao jedna zvezda. Planete imaju tendenciju da stabilnije sijaju – ili trepere manje vidljivo – od zvezda, pa bi vam to moglo pomoći da ih razlikujete.

Tako bliska pojava na nebu neće se ponoviti sve do 15. marta 2080. godine.

Astrolog Susan Miler kaže da će velika konjukcija uticati na sve u narednih 20 godina:

-Na umetnost, muziku, pozorište, književnost, zabavu, dizajnersku modu, hranu, muziku, matematiku, nauku, politiku i vladu. Drugim rečima, na sve!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike