Omikron u Srbiju stigao iz Bocvane: Postoji pet simptoma koje svi imaju, a jedan je potpuno nov!

23.12.2021

14:00

0

Simptomi omikron varijante su neobični, ali blaži nego kod drugih sojeva

Omikron u Srbiju stigao iz Bocvane: Postoji pet simptoma koje svi imaju, a jedan je potpuno nov!
kovid virus laboratorija - Copyright Pixabay

Nova varijanta koronavirusa – omikron, potvrđena je danas u Srbiji, kod žene koja je došla iz Bocvane.

Ovu informaciju potvrdila je i profesorka Tanja Jovanović, koja je navela da je sekvenciranje uzorka obavljeno u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Pacijentkinja je stigla iz Bocvane. Ušla je u zemlju kao PCR negativna. Bila je u izolaciji, kao i svi koji dolaze iz rizičnih zemalja. U toku kontrolnog PCR pregleda ustanovljena je njena pozitivnost. Taj uzorak je dalje išao na sekvenciranje i dokazan je omikron - navela je Jovanovićeva za Euronews.

Inače, doktorka koja je prva upozorila svet na varijaciju korone omikron objasnila je da su simptomi neobični, ali blagi.

Ona je objasnila da niko od zaraženih s kojima se srela nije gubio čulo mirisa ili ukusa, kao što se dešavalo kod iniciranja ranijim sojevima.

- Izaziva blagu bolest, a simptomi su bol u mišićima i umor koji traje dan ili dva. Do sada smo otkrili da zaraženi nemaju gubitak ukusa i mirisa. Mogu da imaju blagi kašalj - rekla je dr Anđelika Koece.

Međutim, postoji pet simptoma koji se gotovo uvek pojavljuju, a to su, pored bolova u mišićima, umor, groznica, kašalj, ali i jedna nova pojava – noćno znojenje. 

Zaraženi su više puta prijavili kako im je posteljina bila natopljena znojem, kao i pojedini delovi tela.

Lekar opšte prakse u Južnoj Africi rekao je da to postaje "izdajnički znak" omikrona, preneo je "Jutarnji list".

Lekari su takođe zabeležili da pacijenti ne pate ni od upale grla, već ih grlo "grebe".

Inače, Svetska zdravstvena organizacija je procenila da je inkubacija nakon zaraze koronavirusom između dva i 14 dana, ali se smatra da je period inkubacije kod omikron soja znatno kraći, od tri do pet dana, preneo je "Indipendent".

- Nedavne analize Britanske zdravstvene agencije za sigurnost ukazuju na to da je period između inficiranja i ispoljavanja simptoma kraći kod omikrona nego kod delte - rekao je britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid.

"Indipendent" dodaje da bi to objasnilo zašto se omikron širi tako brzo i uspešno, jer manji inkubacioni period ne daje mnogo vremena zaraženim da posumnjaju da su inficirani virusom.

Ljudi koji se zaraze kovidom u četvrtom talasu infekcija imaju 80 odsto manje šanse da budu hospitalizovani ako se zaraze omikron varijantom u poređenju sa drugim sojevima, prema studiji koju je objavio Nacionalni institut za zarazne bolesti.

Nakon prijema u bolnicu, rizik od teške bolesti se ne razlikuje od drugih varijanti.

U poređenju sa delta infekcijama između aprila i novembra, omikron infekcije su povezane sa 70 odsto manjim rizikom od teške bolesti. Podaci o omikronu su prikupljeni za dva meseca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike