Preti širenje malih boginja, a roditelji sve ređe vode decu na vakcinaciju! Doktori upozoravaju: Rizikujete im živote!

20.12.2021 | 07:15

Autor: Radovan Marković

Obuhvat vakcinacije protiv morbila u Srbiji među najmanjima u Evropi

Copyright Profimedia

Pre četiri godine u Srbiji se desila epidemija morbila (malih boginja) koja je odnela 15 života, a tada je obuhvat vakcinacije bio veći nego danas!

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis kaže za 24sedam da je obuhvat vakcinacije u opadanju, što može biti fatalno za decu ali i odrasle.

- Što se tiče vakcinacije obuhvat je u opadanju u čitavoj Evropi, a mi prednjačimo u tom padu. Prošle godine je procenat obuhvata bio 78 odsto. A ima regiona u Srbiji kao što su južnobački, grad Beogad i niški gde je obuhvat manji od proseka. U Beogradu je manji od 71 što posebno zabrinjava - objašnjava dr Konstantinidis.

Zadovoljavajući obim vakcinacije koji bi sprečio veće širenje morbila bio bi preko 95 odsto, a dodatni problem stvorila je i pandemija kovida zbog čega su roditelji još manje dovodili decu na vakcinaciju.

- Stanje se stabilizovali, ali roditelji nalaze opravdanje u tome da ne žele da dete slučajno dođe u kontakt sa zaraženima od korone - kaže doktor.

Međutim, to je samo jedno od opravdanja. Čini se da veliki uticaj ima i antivakserska priča na društvenim mrežama, prema kojoj su deca koja su primala MMR vakcinu kasnije obolevala od autizma.

Pixabay
Ilustracija

 

Dr Konstantinidis kaže da je ova antivakserska priča prekršaj koji je u nekim zemljama sankcionisan i na sudu, kao i da ne postoje naučni dokazi da se autizam dobija zbog vakcine.

Pedijatar Saša Milićević objašnjava za 24sedam da se autizam često javlja u uzrastu kada deca dobijaju MMR vakcinu, zbog čega i nastaje povezivanje bolesti i vakcinacije.

- Ukoliko propuste ovu vakcinu, onda se izgubi ritam vakcinacija. Tako se povećavaju šanse da se razvije mini epidemija. Naročito u zimskom periodu jer su deca mnogo više u zatvorenom prostoru - objašnjava on.

Ali, u riziku nisu samo deca već svi građani koji su rođeni pre 1971. godine jer se tada nije davala vakcina protiv malih boginja.

- Ima ljudi koji nisu preležali morbile, a kod odraslih razvoj malih boginja može da bude veoma opasan. Mogu da dobiju upalu pluća i to je najčešće što se razvija. Prvenstveno su ugroženi pacijenti koji imaju maligno ili hronično oboljenje, ili koriste terapiju koja smanjuje imunološki odgovor. Ako se pojave morbile onda imuniološki odgovor nije dovoljno jak da suzbije tu infekcijeu, problem je što se one jako lako šire kapljičnim putem - objasnio je dr Milićević.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam