Jedna simbolika brojeva povezuje dva patrijarha - Pavla i Irineja

21.11.2020 | 07:15 >> 11:36

Autor: Jovana Vrećo

Za patrijarha Irineja su često govorili da ima najsličnije življenje patrijarhu Pavlu, jer je odrastao uz njega

Copyright Tanjug

Patrijarh srpski Irinej, 45. po redu vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, preminuo je u petak u 7.07 u VMC Karaburma.

Za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog, izabran je 22. januara 2010. godine, na Svetom Arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve. Ustoličen je 23. januara te godine u beogradskoj Sabornoj crkvi, a 3. oktobra iste godine i u Pećkoj patrijaršiji.

Pročitajte još: Suze patrijarha: Irinej prvi put u javnosti plakao na Kosmetu (VIDEO)

Ko je bio srpski patrijarh Irinej: Po završetku gimnazije odredio svoj put

U besedi na ustoličenju u Sabornoj crkvi u Beogradu patrijarh Irinej je rekao:

– Kad se patrijarh bira i uvodi u ovaj Sveti tron, obično izlaže svoj program. Ja nemam svoj program. Moj program je program Crkve. Danas smo čuli u Svetom jevanđelju gde Gospod kaže: “Idite, propovedajte Jevanđelje, činite znamenja jevanđeljska, bolesne lečite, gubavce oslobađajte gube, slepima vraćajte vid”. Dakle, idite i čudotvorite onako kako je Gospod činio, onako kako su to činili sveti apostoli i naši mnogobrojni sveti oci.

Copyright Profimedia

Potom je objasnio kako imaju mnogo zadataka.

-Prvi i najsvetiji je da kao crkva sačuvamo naše sveto mučeničko Kosovo. Jedna od najvažnijih obaveza je i da naš raseljeni narod sjedinimo, a ima ih na svim kontinentima. Crkva krepi , snaži i pomaže narod da se očuva do dana današnjeg –  rekao je u besedi prilikom ustoličenja.

Patrijarh Irinej o životu blaženopočivšeg Pavla

Poglavar SPC Irinej govorio je da je upoznao patrijarha Pavla znatno pre nego što je postao patrijarh.

– Karakteristično za njega je da je nastavio način i stil života koji je uzeo kao monah. Živeo je jednostavnim i prostim životom, nikada nije tražio da bude služen, bio je skroman u svemu, u ponašanju, u kontaktu sa ljudima, u odeći i hrani… Njegove reči su bile saglasne sa životom koji je vodio. To je ono što sam naučio od njega – govorio je patrijarh Irinej o blaženopočivšem Pavlu.

Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Skromnost življenja

Otac Vlajko je za Irineja uvek govorio kako je originalan, ali da ima najsličnije življenje patrijarhu Pavlu, jer je odrastao uz njega.

– Skroman je, redovno se moli i odlično poznaje Sveto pismo i nacionalnu istoriju. Svi njegovi govori se baziraju na svetom pismu, žitijama svetih i liturgijama svetih… Maksimalno je štedljiv, a najviše prema sebi. Ume da tri dana jede suvi hleb samo da se ne baci. I još jedna simbolika brojeva povezuje patrijarha Pavla i vladiku Irineja: koliko je Pavle bio na Kosovu, toliko je i Irinej proveo u Nišu – rekao je, za “Blic”, otac Vlajko 2010 godine.

Protojerej Miroljub Stojanović, koji je Irineja upoznao tokom njegovom službovanja na Kosmetu, rekao je sledeće o tada novoizabranom patrijarhu.

– Bio sam njegov učenik od 1962. godine u Prizrenskoj bogosloviji i kasnije 10 godina njegov đakon u Sabornoj crkvi u Nišu. Bio je svojim životom oličenje patrijarha Pavla. On je skroman čovek bez posebnih rituala. Vrlo se retko ljutio. Poznajem ga 38 godina i nisam ga još video ljutog. Najbolniji trenutak u njegovom životu je kada je izbio požar u Sabornom hramu u Nišu. Mislim da je te noći i osedeo. Obilazio je oko crkve koja je gorela, a ništa nije mogao da učini. To je bio veliki udar za njega – rekao je on za Blic.

“Da Pećka patrijaršija bude izvan Srbije – to u našu glavu ne može da uđe”

Patrijarh Irinej je često govorio o Kosmetu i srpskom narodu i isticao je da to nije život, bez slobode i ikakve nade u budućnost.

– Da carski Prizren, u kome su carovali Milutin i Dušan. Da Pećka patrijaršija, koja je zvanična rezidencija srpskog patrijarha i srpske crkve bude izvan Srbije, to u našu glavu ne može da uđe – govorio je poglavar SPC.

Biografija

Rođen je 1930. godine u selu Vidova, kod Čačka, kao Miroslav Gavrilović. Otac mu se zvao Zdravko, a majka Milijana. U rodnom selu završio je Osnovnu školu, a gimnaziju u Čačku. Bogosloviju je upisao u Prizrenu, a potom i Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Kada je završio fakultet, otišao je da služi vojni rok. Po povratku iz vojske, zamonašen je u manastiru Rakovici, a zamonašio ga je tadašnji patrijarh srpski German, koji ga je rukopoložio u čin jerođakona i jeromonaha, dodelivši mu monaško ime Irinej.

Pročitajte još: Preko noći osedeo: Ovo je bio najbolniji događaj u patrijarhovom životu

Decenijama u službi Bogu: Fotografije patrijarha Irineja iz mladosti

Do 1968. je radio kao profesor Prizrenske bogoslovije i za to vreme je upućen na postdiplomske studije u Atini. Jedno vreme je bio upravnik Monaške škole u Ostrogu. Ipak, zvanju profesora ponovo se vratio, pa je tako od 1971. do 1974. godine ujedno bio profesor i rektor Bogoslovije u Prizrenu.

Iste godine izabran je za episkopa moravičkog, vikara patrijarha Germana, a na tron episkopa niške eparhije ustoličen je u Sabornoj crkvi u Nišu naredne godine. Više puta bio je član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam