Oglasio se Medicinski fakultet: "Delta plus soj još uvek nije registrovan, ali nam je blizu"

08.11.2021

08:53

0

Nepoznanica da li delta plus soj doprinosi težoj kliničkoj slici

Oglasio se Medicinski fakultet: "Delta plus soj još uvek nije registrovan, ali nam je blizu"
Copyright AP Photo/Vadim Ghirda

Aleksandra Knežević sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, u gostovanju na RTS-u, rekla je da još uvek nije registrovan nijedan slučaj delta plus soja koronavirusa kod nas, ali da se može očekivati u skorije vreme.

Analiza 30 uzoraka iz poslednje dve nedelje nije pokazala prisustvo delta plus soja, već potpunu dominaciju delta soja.

- Na osnovu epidemioloških podataka nismo imali ni sumnju da se možda radi o prisustvu delta plus soja kod nekih pacijenata - rekla je Kneževićeva.

Ipak, kako je delta plus soj koronavirusa do sada potvrđen u više od 40 zemalja, a jedna od njih je i Hrvatska, ne sumnja se da će se uskoro poajviti i kod nas.

- Iako virus ne zna za granice, delta plus soj koronavirusa još nije registrovan u našoj zemlji. S obzirom da imamo veliki broj inficiranih, možemo očekivati da će se ovaj soj u skorije vreme registrovati kod nas - dodaje ona.

Šta se zna o delta plus soju 

Govoreći o dosadašnjim informacijama o tom soju, Kneževićeva kaže da je identifikovan u junu 2021. godine u Indiji i od tada se prati.

Kaže da je nepoznanica da li delta plus soj doprinosi težoj kliničkoj slici, da li ima uticaja na terapiju kao i na efikasnost vakcinacije.

- Pretpostavlja se da vakcine štite na isti način kao kod delta soja - rekla je Kneževićeva.

- Izučavajući viruse ono što znamo je da dok god postoji cirkulacija virusa u populaciji on će nastaviti da mutira. Iz tih razloga od izuzetne važnosti je vakcinacija, da se što veći boj ljudi vakciniše, čim ima manje obolevanja doći će do manjeg mutiranja virusa - dodaje.

Stav o "ivermektinu"

Institut se oglasio o ivermektinu. Prema njenim rečima, stav Katedre za mikrobiologiju je identičan stavu Instituta za mikorbiologiju i imunologiju.

- Veoma je važno da građani znaju da lek nije registrovan za primenu na ljude, nije potvrđeno da utiče na lečenje, prevenciju kovid bolesti, a takođe je važno da znaju da primena leka ima velike toksične efekte, tako da ga ne uzimaju - zaključila je Kneževićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike