Dušana su ubili samo zato što je bio Rom, a majka mu se kasnije obesila od muke: 24 godine od strašnog zločina u centru Beograda

18.10.2021 | 10:54

Dušan Jovanović krenuo je po sok te kobne večeri, a niko nije slutio da se nikada neće vratiti

Copyright Printscreen Youtube RTS

Dečak Dušan Jovanović imao je samo 13 godina kada su ga dvojica skinheda, inače fašista, brutalno ubila pre tačno 24 godine u centru Beograda.

Dušan je 18. oktobra 1997. godine oko 21:35 sati krenuo do obližnje prodavnice da kupi sok, nakon čega su ga presreli mladići, ne mnogo stariji od njega, i oborili na zemlju.

Oni su ga brutalno tukli i šutirali sve dok nije izdahnuo.  Ubili su ga samo zato što je bio romske nacionalnosti. 

Skinhedi su od dečaka prvo tražili novac, koji je odbio da im da, a nakon toga su počeli da ga pesniče. Kada je pao na zemlju, pesničili su ga čizmama koje su bile ojačane metalom.

I to su radili sve dok dok nije prestao da daje znake života.  Dušan je preminuo zbog preloma vrata a ispraćen je u belom kovčegu na večni počinak. 

Njegov otac je kasnije medijima ispričao da je krenuo da traži dečaka, kada je primetio da ga duže vreme nema.

- Našao sam ga da leži na stepenicama, glava mu je bila pognuta unazad. Tada sam viknuo: "Ko mi ubi sina?" Izašle su komšije, a ja nisam znao šta da radim. Utrčao sam kod komšinice, rekao joj da pozove policiju, a onda je izašla i moja žena. Rekao sam joj: "Ubili su nam sina", a ona je počela da vrišti", ispričao je davne 1997. Dušanov otac. 

Nažalost, Dušanova majka izvršila je samoubistvo vešanjem 2015. godine i na kraju je pored njega sahranjena. Nakon nje, preminuo je i Aleksandar, otac dečaka.

Izvršioci Milan Čujić i Ištvan Fendrik iz Zemuna osuđeni su na po deset godina zatvora i poslati su na izdržavanje kazne u Kazneno-popravni zavod za maloletnike u Valjevu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: R.M.