Pušači, alkoholičari i narkomani podložniji kovidu, čak i ako su revakcinisani

11.10.2021

13:59

0

Među zavisnicima sedam odsto zaraženih nakon revakcinacije, a među onima koji nisu zavisnici 3,6 odsto

Pušači, alkoholičari i narkomani podložniji kovidu, čak i ako su revakcinisani
Ilustracija - Copyright Profimedia

Osobe koje često koriste marihuanu, a koje su revakcinisane, podložnije su dobijanju virusa kovid 19 u odnosu na one osobe koje je ne koriste, pokazala je najnovija studija, a preneo je "Njujork post".


Studija objavljena u žurnalu "Svetska psihologija" pokazala je da osobe sa poremećajem u korišćenju raznih supstanci (SUD), odnosno oni koji su zavisni od marihuane, alkohola, kokaina, opoida i cigara, imaju veće šanse da obole od korone, iako su primile dve doze vakcine.

Učesnici studije koji ne potpadaju pod kategoriju SUD podložniji su za 3,6 odsto obolevanju od infekcije koronavirusom nakon revakcinacije, u poređenju sa sedam odsto kod osoba sa SUD-om.

Sa 7,8 odsto, osobe koje često koriste marihuanu u najvećem su riziku od infekcije, navodi se u studiji.

Pacijenti koji prekomerno koriste marihuanu, a mlađi su i imali su manje komorbiditeta nego ostali podtipovi SUD-a, imali su veći rizik od dobijanja kovida.

Zastupnici konzumiranja marihuane kažu da studija nije pokazala da bi marihuana mogla da predstavlja povećani rizik od dobijanja kovida, dodajući da većina konzumenata kanabisa nije zavisna od ove droge.

- Ova studija je ograničena na ljude sa SUD-om, kojih ima veoma malo - rekao je Morgan Foks, direktor za odnose sa medijima u Nacionalnoj industriji kanabisa.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike