Roditelji oprez! Kožno oboljenje širi se kao pošast među decom: Svaki peti mališan ima problem

26.09.2021

18:40

0

Broj obolelih od atopijskog dermatitisa (AD) u poslednje tri decenije je porastao oko tri puta, a od ove kožne bolesti najčešće obolevaju deca

Roditelji oprez! Kožno oboljenje širi se kao pošast među decom: Svaki peti mališan ima problem
Copyright Profimedia

Proteklih godina u našoj zemlji dešava se prava pandemija atopijskog dermatitisa, a maltene svako peto dete ima ovo kožno oboljenje. 

Specijalista pedijatrije dr Vesna Vojnović Čolović kaže za 24sedam da je atopijski dermatitis, zapravo, preterana osetljivost kože na faktore spoljne sredine.

- AD je jedna od najčešćih bolesti današnjice. To je bolest savremenog doba, koja je u porastu  a od koje oboljeva 10 do 20 odsto dece i 3 do 4 četiri odsto odraslih - objašnjava doktorka.

Ona dodaje da je AD jedna vrsta ekcema, isto kao što su i kontaktni dermatitis, neurodermatitis i slični. Pa tako ima i slične simptome. 

- Neizdrživ svrab, perutanje, iritacija i zapaljenje kože. Ženska deca su nešto podložnija AD i deca koju su majke rodile u poznijim godinama života. To je hronično oboljenje. Ponavlja se u naletima, a u 50 do 60 odsto slučajeva dete, pored AD, kasnije dobije alergijski rinitis, konjuktivitis ili astmu - objašnjava dr Vojnović Čolović.

Dete može imati i genetske predispozicije

Ona kaže da se na koži odraslih nalazi hidrolipidni sloj, koji štiti kožu od gubitka vlage i spoljnih uticaja. Međutim, kod dece je ovaj sloj slabije razvijen što stvara pogodno tlo za razvoj ove bolesti.

- Koža kod beba je tanja, znojne i lojne žlezde su nezrele, kiselost kože je nepotpuna. Zato je dečija koža podložna dejstvu spoljnih faktora i infekcija - dodaje doktorka.

Saveti za decu koja imaju AD

- Deci sa AD prija boravak na moru leti,kada se simptomi bolesti povlače 

- Redovno seći nokte, bebama pamučne rukavice noću

- Dojenče što duže dojiti majčinim mlekom zbog njegove zaštitne uloge

- Medicinsku terapiju propisuje pedijatar, a nekad je potebna konsultacija dermatologa i imunologa

Objašnjava da AD može biti i genetski.

- Jedan roditelj je u 30 odsto slučajeva imao AD, a oba u 70 odsto slučajeva. Nasleđuje se manjak prirodno vlažećih materija u koži, kao što su aminokiseline, i narušeni metabolizam lipida u koži. Nasleđuje se i preterano aktiviranje ćelija imunog sistema - kaže ona.

Međutim, treći važan uzrok AD-a mogu biti i određena hrana, konzervanski, aditivi, veštačke boje, polen, duvanski dim, prašina, perje, stres, hemikalije, znojenje, prevelika toplota i hladnoća, razni materijali...

- Dakle,narušena, nasledna funkcionalna barijera kože omogućava prodor alergena, dolazi do zapaljenja kože, javlja se svrab i češanje, što dalje oštećuje kožu i promene se vrte u krug. To je "začarani krug" koji utiče na kvalitet života deteta - objašnjava dr Vojnović Čolović.

Najgore od svega je što se prve promene mogu primetiti već nakon dva meseca života.

- Beba ima delove kože koji su suvi, rapavi, potom crveni... šire se, sa sitnim plikovima, erozijama kože usled češanja, ljuspice, ranice... Mogu se javiti na bilo kom delu kože, najčešće na obrazima, kosmatom delu glave i iza ušiju. To je prvi, infantilni stadijum a često je povezan sa alergijom na neku hranu. Promene se obično smiruju do druge godine života - objašnjava doktorka.

Međutim, drugi juveliralni stadijum se može nastaviti alergijama na laktovima, kolenima, vratu, doručju i skočnom zglobu. 

- U 50 odsto slučajeva se smiruju do pete-šeste godine ili do puberteta. Ako se promene nastave u toku čitavo života to je neurodermatitis - priča ona.

Doktorka Vojnović Čolović se simptomi mogu razlikovati od osobe do osobe, godišnjeg doba ali čak i doba dana!

Sem neugodnosti zbog stalnog češanja, ova bolest može kod dece izazvati gomilu drugih stvari.

- Javljaju se i dodatni psihološki problemi kao što je nedostatak sna usled češanja,nervoza, smanjenje pažnje, povučenost, slabija koncentracija, često lošiji uspeh u školi, ili diskriminacija vršnjaka - kaže ona.

Saveti za obolele

Ono što je najvažnije kod ove bolesti jeste da se utvrdi na vreme. Doktorka obolelima savetuje da nose samo pamučnu odeću, ne utopljavaju se previše ali i da izbegavaju hemijska sredstva poput omekšivača i oprezno biraju sredstva za higijenu kako ne bi isušivali kožu.

- Što se tiče beba, treba ih kupati u mlakoj vodi do 36 stepeni Celzijusa, i ne duže od pet minuta. Preporučuje se tuširanje. Treba koristiti bebi kupku i šampon sa dodatkom prirodnih uglja, koja ublažavaju crvenilo a imaju regenerativno dejstvo - objasnila je doktorka.

Ona je dodala i da je kožu potrebno sušiti tapkanjem, a nekoliko puta dnevno je treba mazati medicinskim kremama i mlekom za telo sa aktivnim dodacima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.Marković

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike