Mali Petar svirao klavir sa dva prstića, a za dve godine osvojio svet: A u stvari sam hteo da sviram gitaru!

14.09.2021

06:15 >> 10:53

0

Autor: R.M.

Petar Radosavljević iz Niša ima 11 godina, a već je pobrao nagrade sa brojnih takmičenja u sviranju klavira širom sveta

Mali Petar svirao klavir sa dva prstića, a za dve godine osvojio svet: A u stvari sam hteo da sviram gitaru!
Copyright Petar Kostić, Foto: Privatna arhiva

Iako ima samo 11 godina, a klavir profesionalno svira tek dve, Petar Radosavljević iz Niša već može da se pohvali brojnim nagradma sa svetskih takmičenja.

Među njima je i internacionalna nagrada koju je nedavno osvojio na svetskom takmičenju mladih pijanista „Orbetello piano competition 2021“ u Italiji. Petar se sa ovog takmičenja vratio sa drugom nagradom u svojoj kategoriji i u konkurenciji 101 takmičara sa svih kontinenata, a nju mu je donelo precizno izvođenje kompozicija Arama Hačaturjana, Šopena i Baha.

U školu klavira došao je, kaže, neplanirano, privremeno, samo kako bi sačekao da se otvori slobodno mesto za časove gitare.

– Kada sam bio mali, dobio sam na poklon gitaru. Odmah sam poželeo da naučim da je sviram, ali je bilo rano, bio sam mali. Kada sam dovoljno porastao, mama me je odvela u muzičku školu, ali tada je za gitaru interesovanje bilo veliko, pa sam krenuo na klavir, tek da probam. U početku me nije interesovao, nisam voleo da sviram, a onda je krenula korona, imao sam onlajn časove. Nekako sam odjednom zavoleo klavir. Moja profesorka je prepoznala da imam talenat, dala mi je složene kompozicije, i to je za mene bio izazov. Od tada stalno vežbam, a ove nagrade su mi nekako vetar u leđa da nastavim – priča nam ovaj mladi pijanista, učenik drugog razreda Niže muzičke škole u Nišu u klasi profesorke Jelene Milošević, koji će od septembra krenuti u peti razred OŠ „Dušan Radović“.

Otkriva nam da ovih dana već počinje da savladava nove izazove, jer ga u septembru ponovo čeka internacionalno takmičenje. Svakodnevno vežba od dva do tri sata, a pored muzike, Petar je i izuzetan slikar. Uglavnom slika životinje, a veštim potezima sliku pretvara u gotovo fotografski snimak.

Crtež malog Petra, Foto: Privatna arhiva

Ipak, kaže da je muzika postala njegov san, a želja mu je da jednog dana nastupa sa najpoznatijim simfonijskim orkestrima i filharmonijama u poznatim svetskim muzičkim dvoranama.

– To je moj cilj ka kome idem i verujem da ću, ako budem dosledan u tome i ako vredno i uporno radim, to i ostvariti. Moj idol je Lang Lang, koji je svetski broj jedan među pijanistima, i moja je želja da jednog dana nastupam sa njim – otkriva nam ovaj mladi Nišlija.

Sa dolaskom korone on i klavir postali nerazdvojni

Njegova majka Aleksandra ne krije da je klavir „došao“ kao njena ideja, u želji da dete stekne neko osnovno muzičko obrazovanje, ali da se on u tome kasnije pronašao, a sa dolaskom korone, klavir je postao njegov nerazdvojni prijatelj.

– U početku nije hteo redovno ni da odlazi na časove, uopšte ga nije klavir zanimao. Čekali smo da se gužva smanji, pa da pređe na gitaru. Svirao je samo „Ajde Kato, ajde zlato“, sa dva prstića. Međutim, kako je počela korona i deca su išla onlajn u školu, kod njega je taj talenat naprasno proradio. Osvojio je dve međunarodne i dve internacionalne nagrade. Ova u Italiji je svakako najveća jer je konkurencija velika, a takmičio se sa mladim pijanistima koji već četiri godine osvajaju na svetskim takmičenjima izuzetno visoke nagrade i odlaze na master klasove kod poznatih pijanista kao što je, recimo, slavni kineski pijanista Lang Lang – govori nam ona.

Pročitajte još:
Petrova profesorka Jelena Milošević kaže da je Petar koji profesionalno svira tek dve godine, uspešno odgovorio zadatku, ali i da je čitava Muzička škola u NIšu ove godine briljirala.

– Zaista imamo puno talentovane dece, a ove godine, uprkos tome što su prethodnu obeležili korona i onlajn časovi, deca su pokazala neverovatne uspehe. Zaista mnogo medalja, mnogo nagrada, čini mi se najuspešnija godina za našu školu – ističe ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike