Kako da opravdate odsustvo sa posla ukoliko vam je dete u izolaciji: Potreban vam je jedan dokument

16.09.2021

12:31 >> 13:45

0

Autor: P. Š.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove dr Goran Stamenković objašnjava da inspekcija roditeljima dostavlja potvrdu u roku od najduže 12 sati

Kako da opravdate odsustvo sa posla ukoliko vam je dete u izolaciji: Potreban vam je jedan dokument
Copyright Pixabay

Ukoliko se pojavi koronavirus u nekom kolektivu, cela grupa ide u karantin od 14 dana, bar je tako kada su vrtići u pitanju. Pojedini roditelji zapitali su se kako će opravdati odsustvo s posla, i da li im za to treba rešenje sanitarne inspekcije o zatvaranju kolektiva, jer nečije dete mora u karantin iako možda nije bolesno.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove dr Goran Stamenković kaže za “Blic” da sanitarna inspekcija ne izdaje doznake za odsustvo i slično, ali da dostavlja rešenje o tome da je neki kolektiv zatvoren zbog pojave virusa.

Pročitajte još:

Kako dr Stamenković objašnjava, inspekcija je ažurna i roditeljima dostavlja potvrdu u roku od tri sata, a najduže do 12 sati.

-Nadležni zavodi za javno zdravlje u Srbiji, dostavljaju pismeno obaveštenje na adresu nadležne sanitarne inspekcije, koja u roku od najviše dva do tri sata po dobijanju istog, donosi rešenje o određivanju mere karantina u kućnim uslovima, sa dužinom trajanja mere od 14 dana, ako govorimo o vrtićima. Na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, a shodno ovlašćenjima sanitarnog inspektora, vezano za oboljevanje deteta, maloletnog lica, onda se rešenje donosi roditelju, staratelju kao kontaktu. Tim rešenjem inspektor samo radi svoj posao, u odnosu na ono što mu struka dostavlja, i ono što mu zakon traži, a između ostalog to rešenje prestavlja i potvrdu o radu za vreme karantina- objašnjava Stamenković.

Kako kaže, do sada je doneto na stotine ovakvih rešenja, te da inspektori rade ovakve poslove svakodnevno i ažurno, kako bi se u najbržem mogućem roku roditelju ili staratelju dostavio ovaj dokumenat koji se može koristiti kao potvrda da je dete u karantinu, a samim tim i roditelj.

-To se rešava u roku od tri sata, najduže za 12 sati. Čak su ovih dana inspektori, i mejlovima slali rešenja da bi roditelji poslodavcu stavili do znanja zašto su odsutni. Naši inspektori roditelje savetuju da se obrate pedijatru koji je inače ordinirajući lekar detetu, da na ovaj način opravda njihovo odsustvo sa doznakama za bolovanje. Sanitarni inspektor ne izdaje doznake za bolovanje niti je ovlašćen, on preduzima mere koje su upravne mere a vezano za širenje infekcije Covid-19- kaže dr Stamenković.

Pročitajte još:

Sektor za Inspekcijske poslove u Ministarstvu zdravlja u kontaktu je i sa Institutom Batut, kao i sa Vladom Srbije, te se zajednički donose uredbe i zakonske regulative koje služe za suzbijanje infekcije Kovid-19.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike