Ministar se oglasio povodom skandala u Novom Pazaru: Inspekcija će odmah reagovati

02.09.2021

15:04 >> 15:19

0

Republika Srbija obezbeđuje veliki stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je reč o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje

Ministar se oglasio povodom skandala u Novom Pazaru: Inspekcija će odmah reagovati
Copyright Youtube printscreen

Slučaj u Osnovnoj školi „Rifat Burdžović Tršo“ u Novom Pazaru predstavlja skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola, i svega onoga što ta država pruža svim njenim građanima i građankama, rekao je prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

-Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrditi odgovornost i učiteljice i direktora, naglasio je Ružić.

Branko Ružić, 24sedam/ Goran Sivački

On je istakao da Republika Srbija obezbeđuje veliki stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je reč o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje.

pročitajte još

-U našim školama nastava se u potpunosti izvodi na osam jezika nacionalnih manjina, odobravaju se i štampaju udžbenici na tim jezicima, a kroz poseban predmet – maternji jezik sa elementima nacionalne kulture na 16 jezika nacionalnih manjina omogućeno je čuvanje nacionalne kulture, jezika i identiteta. Malo je zemalja u kojima predstavnici manjina mogu da se upisuju u javne knjige na svom pismu, obraćaju u opštini na svom jeziku, imaju pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju, gde se ispisuju toponimi na jezicima manjina. Retko koja zemlja je hvaljena na ovu temu kao Republika Srbija“, naveo je on.

Skandal  je zabeležen prvog dana nove školske godine u Novom Pazaru.

Youtube printscreen

Učiteljica u Osnovnoj školi “Rifat Burdžević Tršo” Adela Karahmetović Melajac juče je na prvom času umesto zvanične državne himne “Bože pravde” đacima pustila takozvanu himnu Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”.

Učionica je bila ukrašena belim i zelenim balonima sa natpisom “Bosanski, jer sam Bošnjak” dok su đaci pevali sa rukom na srcu.

Snimak je objavljen na društvenim mrežama.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike