Mentalno zdravlje tinejdžera u vreme pandemije: Četiri načina da im pokažete da nisu sami

08.01.2021

07:15 >> 08:33

0

Tinejdžerima su u ovim teškim danima potrebni ljubav, briga i podrška, dok istovremeno moraju imati dobar primer pred sobom

Mentalno zdravlje tinejdžera u vreme pandemije: Četiri načina da im pokažete da nisu sami
Copyright Pixabay

Biti tinejdžer je teško, posebno sada kada vladaju vanredne okolnosti. Upravo zbog toga, važno je da roditelji učestvuju u životu deteta i u ovim teškim danima pokažu ljubav i podršku, smatraju stručnjaci Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija – UNICEF.

Nakon zatvaranja škola i otkazivanja kulturnih i sportskih događaja, mnogi tinejdžeri propuštaju neke od najvažnijih trenutaka svog mladalačkog života – uključujući i one svakodnevne, poput razgovora s prijateljima, pohađanja nastave i večernjih izlazaka. Deca i tinejdžeri mogu imati poteškoće da shvate šta se dešava u takvom scenariju i kolikom su riziku od virusa izloženi oni i njima bliski ljudi. U tome pak sada ključnu ulogu imaju roditelji, poručuju iz UNICEF-a,  a u cilju boljeg snalaženja u ovim danima, ta organizacija je nedavno na svojoj zvaničnoj stranici podelila četiri saveta kako se ponašati prema tinejžerima tokom pandemije.

Pixabay

Evo četiri načina kako da pokažete tinejdžerima da ste uvek tu za njih i da nisu sami:

1.Podstaknite ih da podele svoja osećanja

Razgovarajte sa njima, pitajte ih kako im je prošao dan i šta su radili, a najbitnije je da kroz ovo pitanje uvide da ste tu za njih, bez obzira na sve, i da želite da čujete kako se osećaju i šta misle. Nekoliko jednostavnih reči ohrabrenja može im pomoći da se, deleći svoja osećanja s vama, dobro osećaju. Drugo, važno je prepoznati i razumeti njihove emocije.

Pexels

2.Odvojite vreme da ih podržite

UNICEF savetuje da je nabolje da zajedno radite na postavljanju novih rutina i ostvarivanju svakodnevnih ciljeva. To znači da biste mogli zajedno da obavljate kućne poslove ili da im pomognete u domaćim zadacima.
Ipak, ono što morate imati na umu sve vreme jeste to da adolescencija znači nezavisnost. Zato, pokušajte svom tinejdžeru da date odgovarajuće vreme i prostor da bude sam, jer je to normalan deo odrastanja, smatraju predstvanici ove organizacije.
– Možda je najbolje da pronađite nekoliko načina da ga podržite i podstaknete da radi stvari u kojima uživa. Ako se vaše dete oseća frustrirano, sarađujte s njim kako biste pronašli neka rešenja problema – poručuju iz UNICEF-a.

3. Rešite sukob zajedno

Slušajte stavove tinejdžera i pokušajte da na miran način rešite sukob, jer zapamtite da su svi u ovim trenucima pod stresom. Zato je najbolje da se sa tinejdžerima ne raspravljate dok ste ljuti, a ono što je takođe bitno, jeste da izbegavate borbu za vlast.

Profimedia

– Budući da je situacija u svetu nepredvidiva i da mogućnosti trenutno izgledaju ograničene, tinejdžeri se trude da održe kontrolu. Koliko god to teško moglo biti u ovom trenutku, razumejte njihovu želju da uspostave kontrolu u zastrašujućem vremenu umesto pokušaja da uzvratite udarac ili da ih svladate – poručuju iz UNICEF-a, i dodaju da je najvažnije da budete iskreni i transparentni – ako im pokažete kako se nosite sa vlastitim teškim osećanjima, možete im pomoći da shvate da su njihova osećanja u redu.

4. Pokažite da vodite računa o sebi

Pročitajte još
Pokazivanje brige o sebi takođe je dobar način modeliranja prakse, pa se nemojte ustručavati da pokažete svoja osećanja. Nađite vremena za porodicu i prijatelje, jer ćete na taj način pomoći sebi, a deca će slediti vaš primer. Nađite vremena i da radite stvari koje vam pomažu u suočavanju sa stresom i upravljanju njime.  Možete zajedno sa detetom da radite vežbe, pravite spisak obaveza, slušate muziku, igrate, vodite dnevnik…

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike