Ministar: Spremni smo za početak škole, a što se tiče onlajn udžbenika - nema ograničenja

15.01.2021

07:54 >> 08:05

0

Precizirao je će đaci krenuti u drugo polugodište po modelu koji je važio u septembru

Ministar: Spremni smo za početak škole, a što se tiče onlajn udžbenika - nema ograničenja
Copyright TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Minitar prosvete Branko Ružić je gostujući ne RTS-u izjavio da je sve spremno za početak drugog polugodišta za osnovce ii srednkkoškolce.

Precizirao je će đaci krenuti u drugo polugodište po modelu koji je važio u septembru.

– Doneli smo odluku da drugo polugodište počne od ponedeljka po modelu od septembra. Što se tiče srednjoškolaca oni će slušati nastavu kombinovano. Jedne nedelje će ići u školu, a jedne će biti onlajn nastava – objasnio je Ružić.

On je jutros u gostovanju na RTS-u rekao da je broj zaražene dece u školama bio zanemarljiv u odnosu na ukupan broj zaraženih korona virusom u našoj zemlji.

Pročitajte još

Ti procenti su zanemarljivi i kretali su se od 0,05 do 0,08, a broj zaposlenih nikada nije prelazio 1 odsto. I sa tog aspekta ne vidim razlog za kritike da sistem nije bio spreman. Svi radimo u skladu sa onim što struka govori, pa smo i taj raspust pomerili i pomogli da se visoke brojke pre Nove godine saniraju – rekao je Ružić.

O ONLAJN UDŽBENICIMA

Upitan o onlajn udžbenicima da li svi oni imaju dozvole za korišćenje u nastavi, Ružić je rekao da elektronski udžbenici nisu “neka novotarija” i zakonski ograničenja nisu postavljena.

Zakon o udžbenicima je sasvim jasan. Zakon tu ne postavlja bilo kakva ogrničenja i nastavnici mogu da odaberu udžbenik. Autor dostavlja rukopis Ministarstvu, koje dostavlja rukopis zavodu ukoliko ga odobri. Ovo nije nikakva novotarija. Sve što može da doprinese učenicima i roditeljima je svakako dobrodošlo – rekao je Ružić.

Aleksandar Kavčić, naučnik, inženjer i profesor na Karnegi Melon Univerzitetu je osnovao čitav projekat onlajn udžbenika za osnovce.

Na sajtu fondacije trenutno se nalaze udžbenici za srpski jezik, matematiku, prirodu i društvo i engleski jezik za treći razred, a za sedmi knjige za srpski, matematiku, fiziku, informatiku, tehniku i tehnologiju i engleski jezik za treću i za sedmu godinu učenja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike