Svašta ste čuli o kineskoj vakcini? Agencija za lekove otkriva pravu istinu

27.01.2021

16:48 >> 19:57

0

Nadležni demantovali tvrdnje da postoji čak devet kontraindikacija, odnosno razloga, zbog kojih ne sme da se primi vakcina

Svašta ste čuli o kineskoj vakcini? Agencija za lekove otkriva pravu istinu
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Građane Srbije uplašile su vesti da postoji čak devet razloga ili kontraindikacija zbog kojih oni ne bi trebalo da prime kinesku vakcinu protiv kovida, kao i da ona nije odobrena za mlađe od 18 godina, zbog čega se oglasila Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Reagujući tim povodom, oni su naveli da je u dokumentu ”Kratki pregled karakteristika proizvoda”, koji je dostavljen institucijama nadležnim za poslove imunizacije, naznačeno da postoje tri, a ne devet kontraindikacija”.

“Sporne informacije”

Kako je objavljeno na portalu Danasa, a na šta je reagovala Agencija, između ostalog piše, da vakcinu iz Kine “ne smeju primiti oni koji imaju alergiju na bilo koju komponentu vakcine, zatim osobe koje su imale teške neželjene reakcije na prethodnu dozu vakcine, kao i oni koji imaju teške alergijske reakcije u anamnezi”.

“Ostale kontraindikacije uključuju akutne zarazne i neinfektivne bolesti, febrilnost (temperatura iznad 37), ozbiljnu hroničnu bolest, trudnoću i dojenje”, objavili su na portalu, a pozivajući se na “informacije u dokumentu koji prati vakcinu, a koji je dostavljen zdravstvenim ustanovama”, naveli su u tekstu, a pozivajući se na “informacije u dokumentu koji prati vakcinu, a koji je dostavljen zdravstvenim ustanovama”

Tanjug/AP Photo/John Locher)

Na kraju, kako je objavljeno, navodi se da osobe starosti do 18 godina, takođe, ne bi trebalo da prime ovu vakcinu „zbog odsustva podataka o efikasnosti i bezbednosti“.

Sa druge strane, kako navode u ALIMS, to što se vakcina ne daje osobama mlađim od 18 godina, nije ”zbog odsustva podataka o efikasnosti i bezbednosti”, već zato što su u toku klinička ispitivanja, “kako bi se procenila bezbednost i imunogeničnost, među populacijom, starosti između 3 i 17 godina”.

U saopštenju ALIMS-a, koje je objavio Tanjug, navodi se i da su u tekstu “Danasa” iznete informacije koje navodno stoje u “dokumentu koji prati vakcinu, a koji je dostavljen zdravstvenim ustanovama” i odbacuhju te tvrdnje, kao neistinite.

Samo tri

Nadležni ponavljaju i da je u dokumentu pod naslovom ”Kratki pregled karakteristika proizvoda”, dostavljenom institucijama nadležnim za poslove imunizacije, a za potrebe uvoza i primene ove vakcine u Srbiji na osnovu uvozne dozvole od 26. januara, jasno naznačeno da postoje tri, a ne devet kontraindikacija, kao i da one nisu identične onima navedenim u tekstu “Danasa”.

Pročitajte još:

U Agenciji tvrde da je su sporne informacije objavljene bez uvida u dokument, a sa ciljem izazivanja nepotrebne sumnje i nepoverenja u vakcine, koje su kontrolisane i odobrene od strane Agencije po najvišim svetskim standardima i uz maksimalno poštovanje okolnosti u kojima je neophodna što efikasnija vakcinacija građana Srbije, kako bi se sprečilo dalje širenje kovida-19.

Ipak, Agencija nije precizirala koje su to tri kontraindikacije za primanje kineske vakcine protiv koronavirusa.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike