Putovanje u Grčku i Tursku: Pod kakvim uslovima i uz kakve restrikcije?

28.01.2021

18:08 >> 18:09

0

Autor: A. B.

Ranije je javnost načula da će u Grčku moći da se ide od 1. maja do 1. oktobra uz negativan PCR test

Putovanje u Grčku i Tursku: Pod kakvim uslovima i uz kakve restrikcije?
Copyright Ilustracija/Profimedia

Još uvek nema konkretnih zaključaka povodom letovanja ove godine u Grčkoj ili Turskoj. Da li će biti neophodna vakcina, PCR test ili nešto drugo, ostaje da se vidi.

Ranije je javnost načula da će u Grčku moći da se ide od 1. maja do 1. oktobra uz negativan PCR test ili naravno, vakcinaciju, da bi najpre vest demantovala Atina, a sada je stiglo i objašnjenje.

– Memorandum koji će definisati uslove ulaska putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju tokom predstojeće letnje sezone, nije potpisan, već je predviđeno da bude usaglašen i potpisan kada se ispune svi uslovi o kojima je bilo reči na sastanku sa grčkim ministrom za turizam Harisom Teokarisom – istakla je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je precizirala da ti uslovi uključuju međusobno priznavanje sertifikata o vakcinaciji i uspešan plan imunizacije, kao i druge tehničke detalje koji će biti utvrđeni u narednom periodu.

Potpisivanju bi trebalo da prethodi usvajanje teksta memoranduma od vlada Srbije i Grčke.

Pixabay

Što se Turske tiče, za sada je i dalje neophodan negativan nalaz ne stariji od 72 sata, dok su izuzetak deca mlađa od šest godina.

Ukoliko se to ne ispunjava, putovanje je moguće ali uz karantin na adresi prijave boravka.

Pročitajte još:

– Turska je uvela obavezan PCR, međutim, najave od turskih zvaničnika koje mi imamo jeste da se očekuje da se situacija stabilizuje do aprila i da će za turističku sezonu opet verovatno dozvoliti ulazak bez PCR testa, verovatno samo sa nekim uzorkovanim testiranjem na aerodromu. To ide nekako lakše jer je, baš kao i Egipat, u pitanju zemlja koja nije Evropska unija i tu imamo lakšu komunikaciju – objasnio je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike