Konačno! Srbija je počela da izlazi iz pakla korone, a ova stvar ju je lansirala u sam vrh Evrope

03.02.2021

20:00 >> 06:38

0

Dobre vesti danas stižu i iz Svetske zdravstvene organizacije iz koje poručuju da su epidemiološke mere dale rezultate

Konačno! Srbija je počela da izlazi iz pakla korone, a ova stvar ju je lansirala u sam vrh Evrope
Copyright Pixabay

Srbija je treća zemlja u svetu, a prva u Evropi, po broju vakcinisanih protiv koronavirusa, situacija u zemlji postepeno se smiruje kada je reč o epidemiji kovida, što pokazuju i podaci Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”. Vest da je i u svetu povoljnije stanje kada je u pitanju koronavirus, danas je objavila i Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Pixabay

Broj novoobolelih od koronavirusa na globalnom nivou opada treću nedelju zaredom, saopštila je SZO, a
generalni direktor ove organizacije Tedros Adnan Gebrejesus ocenio je da novi trend pokazuje da je moguće kontrolisati virus, uz primenu epidemioloških mera poput fizičkog distanciranja, nošenja maski i održavanja higijene.

Prema svemu sudeći, veliku ulogu odigrala je i imunizacija stanovništva, zbog koje je naša zemlja postala pravo čudo u svetu i o kojoj pišu globalni mediji.

Tanjug/AP Photo/Juan Karita)

Srbija je 24. decembra dobila prve doze “Fajzer” vakcine, nešto kasnije i kineske kompanije “Sinofarm”, a najzad i ruske “Sputnjik V” . Masovna imunizacija uveliko je u toku, a vakcinisano je 6,3 odsto našeg stanovništva. Taj procenat u zemlji od skoro sedam miliona stanovnika svrstao nas je na prvo mesto u Evropi, a treće u svetu po broju vakcinisanih na 100 građana.

Tako, prema podacima, do 1. februara je vakcinisano 463.000 ljudi, a 10.000 primilo je i drugu dozu vakcine protiv koronavirusa. Prema najavama nadležnih, planira se distribucija još milion vakcina do početka marta, čime bi Srbija uspela da vakciniše trećinu populacije.

Upravo dolaskom vakcine, kao i njenom masovnom upotrebom, broj novozaraženih u našoj zemlji drastično je opao.

Crna statistika u novembru i decembru

Ako pogledamo podatke s kraja novembra i početka decembra, u Srbiji je na dnevnom nivou bilo zaraženo i do 8.ooo ljudi! Na primer, samo u periodu od 20. do 26. novembra  zabeleženo je 44.117 slučajeva aktuelnog virusa, ili grad veličine Požarevca, o čemu je “24sedam” već pisao.

Printscreen/Google

Tih nedelja, Srbija je izbila i na sam vrh svetske liste po broju zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika, što su pokazali podaci sa portala “Our World in Data”, a koji se bavi dnevnim izveštajima o broju obolelih od kovida 19.

Pročitajte i

Danas je situacija znatno povoljnija, u januaru je broj zaraženih na dnevnom nivou varirao od 1.317, koliko je namanje registrovano, do 2.218, koliko je najviše slučajeva zaraze bilo u ovom mesecu. Ukupno, to je 57.340 inficiranih, što je za samo 13.223 više u odnosu na gorepomenutu brojku iz samo jedne nedelje novembra.

Epidemiološke mere i dalje su na snazi, a prema rečima stručnjaka iz Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19, sa nama će ostati “sve dok ne dostignemo trocifreni broj zaraženih”.

Ipak, da smo blizu pobede nad koronom smatra državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Ðerlek.

– Tome će doprineti proizvodnja vakcine koju će Srbija početi uz pomoć ruskih stručnjaka, a čiji se dolazak očekuje 11. februara – zaključio je on.

Podaci za januar

    Datum        Broj zaraženih

1.1 – 7.1.                 15.984
8.1 – 14.1.             14.165
15.1 – 21.1.           11.021
22.1 – 28.1.          11.544
29.1 – 31.1.            4.626

Ukupno : 57.340

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike