Patrijarh Porfirije se prvi put obratio vernicima: "Molite se za moju malenkost" (VIDEO)

19.02.2021

17:57 >> 07:54

0

Novoizabrani patrijarh Porfirije obratio se vernicima prvi put nakon stupanja na mesto poglavara Srpske pravoslave crkve

Patrijarh Porfirije se prvi put obratio vernicima: "Molite se za moju malenkost" (VIDEO)
Copyright Tanjug/Tanja Valič

Novoizabrani patrijarh Porfirije obratio se vernicima prvi put nakon stupanja na mesto poglavara Srpske pravoslave crkve.

-Prizivajući blagoslov božiji na svu braću i sestre i decu naše svetosavske crkve i na sve ljude dobre volje i na čitav svet, molim sve da se Bogu mole za moju malenkost, da zajedno, idući putem koji su proputili naši sveti preci i udostojimo se carstva nebeskog  – rekao je patrijarh Porfirije.

Pročitajte još:

Podsetimo, mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić) danas je izabran za 57. naslednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz jevanđelja izvukao monah Matej, a preostala dva kandidata koja su dobila podršku 36 članova Sabora bili su i vladika bački Irinej i banjalučki Jefrem.

Naslednik patrijarha Irineja, vladika Porfirije, dobio je najviše glasova tokom tajnog glasanja – 31 arhijerej glasao je za njega, 30 je glasalo za Irineja Bačkog, a 25 za episkopa banjalučkog Jefrema.

Sveta Arhijerejska Liturgija na kojoj će biti izvršen svečani čin ustoličenja novog srpskog patrijarha Porfirija biće održana sutra u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike