Patrijarh Porfirije o Kosmetu: To je nit koja nas vezuje sa našom duhovnom i istorijskom kolevkom

19.02.2021

10:42 >> 11:09

0

Autor: M. I.

Kosovo je srce Srbije, peva naše današnje mlado pokolenje, istakao je poglavar SPC

Patrijarh Porfirije o Kosmetu: To je nit koja nas vezuje sa našom duhovnom i istorijskom kolevkom
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Novi poglavar SPC Porfirije poručio je danas u besedi nakon ustoličenja da KiM za Srbe nije samo mit već pupčana vrpca, kolevka i suština našeg identiteta.

– Najhveća briga moja, ali i naše crkve, i dalje je naše mnogostradalno Kosovo i Metohija, naš duhovni Jerusalim, kako je govorio patrijarh Irinej. KiM za Srbe nije naprosto samo mit, jer mit pripada svetu imaginacije i tu možemo gubiti i pobeđivati. Kosovo je za nas zavet, a taj kosovski zavet je vezan za Novi zavet, u čijem temelju je svetost – naglasio je Porfirije u besedi.

Otuda je, ističe, Kosovo za nas nit i pupčana vrpca koja nas vezuje sa našom duhovnom i istorijskom kolevkom, sa suštinom našeg identiteta.

pročitajte još:

– Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama, u našim svetinjama, u ćirilici i kosovskom zavetu. Kosvo je srce Srbije, peva naše današnje mlado pokolenje – istakao je poglavar SPC.

Dodaje da je srce organ života i ljubavi, pa da tako i na našem Kosovu ima mesta za sve.

– U srce može i treba da stane svako – poručio je patrijarh, dodajući da ima mesta za sve ljude koje će obožiti lepota Dečana, gde je i on sam položio svoje prve monaške zavete, a zatim i lepota Gračanice, Deviča, Pećke patrijaršije i drugih svetinja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike