Lončar: U Srbiju će, umesto pola miliona, u drugom kvartalu stići 1,2 miliona "Fajzerovih" vakcina

19.02.2021

11:23 >> 20:12

0

U našoj zemlji je do sada dato više od miliona doza vakcina protiv koronavirusa

Lončar: U Srbiju će, umesto pola miliona, u drugom kvartalu stići 1,2 miliona "Fajzerovih" vakcina
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas da će u drugom kvartalu u Srbiju umesto pola miliona stići 1,2 miliona “Fajzerovih” vakcina.

Ujedno, Lončar je najavio da će u trećem kvartalu, umesto 400.000, stići 1,19 miliona “Fajzerovih” vakcina.

– Ovo što Srbija radi veliki deo sveta može samo da sanja. To su činjenice. Nastavićemo i dalje da radimo istim tempom – rekao je Lončar nakon razgovora sa ministrom zdravlja Republike Srpske Alenom Šeranićem.

Lončar je najavio da će Srbija, po pitanju vakcina, pomoći i komšijama.

– Srbija neće gledati samo na sebe, već i na sve oko nas, na prijatelje, komšije – rekao je Lončar.

 

Ustupićemo informacioni sistem za vakcinaciju Srpskoj

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je danas izjavi da jeu  Srbiji je do sada vakcinisano oko 5.000 zdravstvenih radnika iz Republike Srpske i dodao da će Srbija ustupiti informacioni sistem za vakcinaciju Srpskoj, da bi mogli da ga koriste kada budu imali dovoljno cepiva.

Lončar je, nakon sastanka sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem, rekao da proces vakcinacije zdravstvenih radnika iz RS u Lozniči, Šapcu, Sremskoj Mitrovici teče odlično i da će nadležni iz Srpske odrediti dalje prioritete koji će dolaziti i koji će biti vakcinisani.

-Dogovoreno je dalja saradnja oko organizacije procesa vakcinacije koje je Srbija prošla, a za koje se priprema RS. Dogovorena je saradnja sa Institutom Batut, Agencijom za lekove i medicinska sredstva – rekao je Lončar.

Pročitajte još

On je naveo da je cilj da RS pripremu za masovnu vakcinaciju organizuje što brže i bez poteškoća, da je dogovoreno sa predstavnicima Vlade Srbije da se ustupi informacioni sistem koji Srbija koristi kada budu imali dovoljno vakcina.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić zahvalio se predsedniku Srbije, premijerki i ministru zdravlja što su omogućili vakcinaciju zdravstvenih radnika iz Srpske u Srbiji.

“Tu smo da sagledamo kako je Srbija organizovala masovnu vakcinaciju – mislim na informacioni sistem, ljudske resurse”, rekao je Šeranić.

Kako je saopštio doktor Goran Stevanović nakon ovog sastanka, postoji mogućnost pooštravanja mera ukoliko epidemiološka situacija nastavi da se pogoršava.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike