Majstor Mika iz Šumadije ima neobičan zanat: Obara stabla kada prožive svoj vek i spasava dalekovode, kuće i ljude!

28.02.2021

10:08

0

Autor: M.V.

Kao radoznali desetogodišnjak koji se peo po drveću i skupljao jaja od ptica, Mika je otkrio i da ima poseban dar od boga

Majstor Mika iz Šumadije ima neobičan zanat: Obara stabla kada prožive svoj vek i spasava dalekovode, kuće i ljude!
Copyright ucentar/ Radmilo Miletić

Visoko drveće, a među njima i borovi, u proseku dostižu visinu od 45 do 63 metara, žive oko 300 godina, a kada se razgranaju toliko da počnu da ugražavaju dalekovode, kuće i ljude, stanovnici Šumadije ne oklevaju puno, već odmah u pomoć zovu svog spasioca – mastora Miku Milosavljevića iz Borča kod Knića, koji je uvek tu da reši problem!

ucentar/ Radmilo Miletić

Majstor Mikajlo Milosavljević – Mika, kako kaže za portal ucentar.rs talenat za seču visokog drveća dat mu je od boga, a priča se da se “poodavno nije rodio čovek koji bolje proceni putanju pada kada testera odradi svoje. I to od oka. Pogleda samo dole i pokaže žuljevitom šakom”.

Kako je objasnio za ovaj portal, gde proceni da će stablo da padne, on krene da „svira“ svojim instrumentom, skidajući granje sve dok ne postane „golo“ i bezbedno za obaranje.

Koliko je drva posekao kada odsluže svoje i prožive svoj vek, ni sam ne pamti, a kako priča, za ovaj posao zainteresovao se još kao desetogodišnjak.

– Sve je počelo kada sam kao desetogodišnjak u mom Borču počeo da se penjem po drveću i skupljao jaja od ptica. Tada smo kao čobani čuvali i ovce i u dokolici krenuli da se pentramo. Peo sam se na bagrenje, jasene gde god vidim gnezdo. A ptice kao po pravilu prave ga na tankom drvetu, krhkom.. Bilo je svega i svačega – priseća se Mika perioda pre nego što će po završenoj osnovnoj školi otići na zanat u Kragujevac.

On je kasnije postao autolimar, a završio je i Višu saobraćajnu školu. Bio je i načelnik proizvodnje u fabrici,a  posle 35 godina uzeo je od „Zastave“ otpremninu i krenuo da živi od ovog neobičnog zanata.

– Najveće drvo kada se uzme i u širinu i u dužinu, oborio sam u naselju Beloševac kod Kragujevca. Tamo gde se nalazi kafana, kod Ljubiše Pičila. Te tri jele bile su baš velike. Četiri sata je bilo potrebno da se jedna poseče. A okolo kuće, krovovi- priča majstor Mika. Radio je svuda po centralnoj Srbiji Levču, Gruži, Kragujevcu, okolini Gornjeg Milanovca.. – navodi on za ucentar.rs.

Ozbiljne povrede

ucentar/ Radmilo Miletić

U svom veku, dodaje, imao je bezbroj opasnih situacija, a a najozbiljniju povredu zadobio je kada je pao sa visine od 2,80 metara u Bijelom Polju i polomio butnu kost.

– Zanjiše se drvo. Pri vrhu je tanko, tu je i vetar koji je posebno na planini nepredvidiv i podmukao. Prevarilo me, konopac se zamrsio, povukao drvo na dole.. Polomio sam butnu kost, oporavljao se dugo po banjama i opet kao nov. Imam 63 godine, moja generacija ne može da pešači, a ja se pentram na 30 metara- priča kroz smeh Mikajlo.

Za ovaj posao, ističe Mika, najbitnija je koncentracija i planiranje. Tačno da se zna gde kad i zašto se seče, a kako je poznato da se Mika profesionalno bavi sečenjem visokih stabala svih vrsta, firme kada imaju problem zovu ga da to reši.

Pročitajte još
Nedavno je u komšiluku “skinuo” bor od 23 metara. Na Rudniku je mnoštvo visokih stabala po dvorištima, naročito borova, koji su velika opasnost u slučaju da ih vetar isčupa što se često događalo. Ovaj je „zapeo“ u električne kabolove, izazivao kuršluse…

Za svoj dar Mika po stablu traži oko pet hiljada dinara „za ruke“, a vlasniku ostaje posečeno drvo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: ucentar.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike