U KBC Zemun dnevno troše tri tone kiseonika

01.03.2021

08:59 >> 09:16

0

Vratili smo se u period kada smo imali najviše pacijenata, kaže direktor te zdravstvene ustanove Dragoš Stojanović

U KBC Zemun dnevno troše tri tone kiseonika
Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

U KBC Zemun trenutno se nalazi 293 kovid pacijenta, a svaki dan ih je od pet do 10 više, izjavio je danas direktor te zdravstvene ustanove Dragoš Stojanović.

On je dodao da je 50 pacijenata na intenzivnoj nezi, 20 ih je intubirano, 27 na neinvazivnoj ventilaciji, a još desetak pacijenata je na pojačanom kiseoniku.

– Oko 200 pacijenata je na centralnom kiseoniku, a dnevna potrošnja kiseonika je tri tone. Vratili smo se u period kada imali najviše pacijenata – rekao je Stojanović za RTS.

On je naveo i da je mnogo veći pritisak na prijemno-trijažnu ambulantu, gde za 24 sata prođe oko 200 ljudi, koji, kaže, dolaze iz drugih ambulanti, domova zdravlja i već su postali “kandidati” za prijem u bolnicu.

Upozorio je takođe da su u ovom piku aktuelnog talasa primetni duplo brži razvoj kliničke slike i mnogo teže stanje pacijenata.

– To znači da oni koji dođu u stacionar vrlo brzo prelaze u intenzivne nege, ako dođe do pogoršanja – ukazao je Stojanović.

Pročitajte još

On je kazao i da su pacijenti uglavnom starosti od 20 do 40 godina i od 60 do 80 godina. Najmlađi pacijent ima 19, a najstariji 93 godine.

Stojanović je rekao i da KBC Zemun od početka epidemije leči najteže bolesnike, da je oko 15.000 ljudi prošlo kroz trijažnu ambulantu, gde je obavljeno 56.000 pregleda, a oko 7.000 pacijenata je zbrinuto u bolnici.

– Sada imamo veliki broj pacijenata, svaki dan obavimo po nekoliko operacija. Radimo operacije kod naših kovid pacijenata koji imaju komplikacije ili svoja pimarna oboljenja – rekao je on.

Stojanović je apelovao na sve da poštuju mere, nose maske, drže distancu i da se ne opuštaju, iako su primili vakcinu, jer ne znači da ne mogu da prenesu virus.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/Tanjug