"Obrazovni sistem nije mesto prenošenja virusa": Ministar prosvete otkrio datum završnog testa za osnovce

01.03.2021

08:58 >> 09:34

0

Autor: M.V.

Svi bi trebalo da budu zadovoljni predanošću nastavnog i nenastavnog osoblja i odgovornošću koju deca pokazuju, smatra ministar Ružić

"Obrazovni sistem nije mesto prenošenja virusa": Ministar prosvete otkrio datum završnog testa za osnovce
Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Obrazovni sistem nije mesto za transmisiju virusa korona, izjavio je danas ministar prosvete Srbije Branko Ružić i istakao da je svega oko 0,5 odsto od ukupnog broja učenika zaraženo kovidom19.

Kako je naveo, “te brojke nisu alarmantne”.

– Svi u Vladi i građani Srbije trebalo bi da budu zadovoljni predanošću i nastavnog i nenastavnog osoblja i odgovornošću koju deca pokazuju. To je najbolji primer na koji možemo da sprečimo negativne efekte korona virusa – rekao je ministar Ružić za TV Pink.

Profimedia

On je poručio da je zaraženo i oko jedan odsto zaposlenih u obrazovnom sistemu i da, kako se povećava broj obolelih u opštoj populaciji, tako dolazi do blagog povećanja broja zaraženih u obrazovnom sistemu.

Ministar prosvete istakao je da onlajn nastava nije “bauk”, te da su deca digitalno pismenija od starijih. Poručio je i da su roditelji u svakom tenutku bili u mogućnosti da izaberu kako će njihova deca da pohađaju nastavu.

– Nije situacija takva da možemo svakome da udovoljimo, ali se trudimo da vaspitno-obrazovni proces traje – rekao je Ružić.

Poznat datum završnog ispita

Ministar prosvete rekao je da će završni test za učenike 8. razreda biti 23, 24. i 25. juna, te da će 26. i 27. marta biti probni završni test. Završni test uključuje maternji jezik i matematiku, kao i kombinovani test.

Pročitajte još
– Sasvim je dovoljno vremena, s obzirom da su zbirke zadataka odštampane krajem januara i već se od tada mogu nabaviti – istakao je Ružić i dodao da će probni završni test po kriterijumima biti teži nego onaj zvanični koji se održava u junu.

– Kriterijumi će biti struktuirani spram realnih osnova i pokazatelja spram realnih znanja, tako da nema bojazni da će na bilo koji način deci biti otežan taj završni ispit – naveo je ministar.

Kada je u pitanju državna matura, Ružić ističe da treba da bi trebalo ostaviti vremena da se svi fakulteti uključe, jer je to u opštem interesu, te da ne bi trebalo da se dogodi da neki kažu da to neće.

– Nama nije interes da neki fakultet kaže ”ne, mi nećemo”. Bolje reći kako stvari stoje, a ne da kažemo da će državna matura biti 2022. godine, a onda dođemo u situaciju da ništa nije spremno – istakao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike