Dobre vesti: Od danas vakcinacija studenata u Studenjaku i na Karaburmi

22.03.2021

12:21

0

Autor: J.B.O.

Blago opada broj zaraženih studenata

Dobre vesti: Od danas vakcinacija studenata u Studenjaku i na Karaburmi
FOTO TANJUG/ BEOINFO/ PREDRAG MITIC/ nr

Vakcinacija studenata na punktovima u studentskim domovima širom Srbije počinje danas, a studenti u Beogradu mogu da se vakcinišu u Studentskom gradu u Novom Beogradu i u studentskom domu ”Karaburma”.

Osim na ta dva punkta studenti od ranije mogu da se vakcinišu i u Studentskoj poliklinici, gde je do sada vakcinu primilo oko hiljadu studenata.

Direktor Studentskog centra u Beogradu Goran Minić rekao je da će ta ustanova ukoliko bude potrebno staviti na raspolaganje i ostale objekte, kao i da će vakcinaciju sproviditi timovi iz Studentske poliklinike.

– Osim na ova dva punkta, studenti mogu da se prijave za vakcinaciju i u upravama svih domova ili u studenstkim savezima i udruženjima u okviru domova – rekao je Minić novinarima u Studentskom gradu, gde se očekuje da će u toku dana biti vakicinisani prvi studenti.

On je naveo da će danas početi i anketiranje studenata o zainteresovanosti za vakcinaciju i pozvao ih da se vakcinišu u što većem broju i, kako je rekao, pokažu odgovornost prema svom i zdravlju drugih ljudi.

Minić je kazao da je epidemiološka situacija u domovima u Beogradu, čiji je kapacitet 10.500 mesta, stabilna i da je oko 0,2 odsto studenata u kolektivnom smeštaju pozitivno na virus korona, ali da su svi u stabilnom stanju.

Dodao je da u domovima boravi oko 6.500 studenata, ali da taj broj varira iz dana u dan.

– Veći broj studenata je stalno u domovima, dok ostali borave samo dok imaju obaveze na fakultetima. S obzirom da je u toku online nastava, nismo očekivali da ćemo imati toliku popunjenost kapaciteta, ali studenti su prepoznali domove kao bezbedno mesto za život – naveo je Minić.

V.d. direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd Marija Obradović rekla je da se do sada oko 22 odsto studenata prijavilo za vakcinaciju i da će im biti dostupne sve vakcine kao i svim građanima Srbije.

– Danas je vakcinacija “Sinofarm” vakcinom, u sredu će biti “Fajzerova”. Jedino nemamo uslova za “Sputnjik V” vakcinu koja zahteva nižu temperaturu čuvanja – rekla je Obradović.

Tanjug/AP Photo/Esteban Felix

Podsetila je da je u toku vakcinacija studenata na punktu u Studentskoj poliklinici, kao i da je ranije sprovedena vakcinacija u studenstkom domu ”Mika Mitrović” gde su smešteni studenti sa posebnim potrebama.

Student biohemije Nenad Drulović, smešten u Studenstkom gradu, kaže da se prijavio za vakcinaciju protiv virusa korona jer smatra da je vakcina civilizacijska tekovina i da je neophodno da što veći broj ljudi primi cepivo u najkraćem roku.

Kako kaže, izbor vakcine mu nije važan, a primiće onu koja bude na raspolaganju jer veruje da su sve bezbedne.

– Veliki broj moj kolega su se već vakcinisali ili su se prijavili za imunizaciju. Ima i onih koji su skeptični, ali nadam se da će se predomisliti – rekao je Drulović.

Broj prijema u kovid ambulanti Studentske polikline se smanjuje, a u poslednje dve nedelje na pregled se javljalo između 100 i 150 studenata, izjavila je danas v.d. direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd Marija Obradović.

Pročitajte još:

– U proseku oko 40 odsto pacijenata koji se jave sa respiratornim tegobama bude pozitivno na kovid. Dnevno bude oko 30 pozitivnih pacijenata – rekla je Obradović novinarima.

Ona je rekla da je napravljen izolacioni blok u Loli, gde se smeštaju studenti iz kolektivnog smeštaja kojima je neophodna izolacija.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti