Alarmantno! Kovid "udara" na gojazne tinejdžere: Salo izaziva ovu užasnu stvar

01.04.2021

06:00 >> 07:28

0

Pubertetlije s viškom kilograma sklonije su obolevanju od koronavirusa, imaju teže kliničke slike bolesti, a neki od njih završe i na respiratoru

Alarmantno! Kovid "udara" na gojazne tinejdžere: Salo izaziva ovu užasnu stvar
Copyright Pixabay

Sve je više dece i tinejdžera koji obolevaju od koronavirusa, a da pritom imaju težu kliničku sliku. Neretko, neki od njih završavaju na respiratoru i mehaničkoj ventilaciji, a kao razlog za to nutricionisti navode gojaznost – “upalni proces koji narušava imunitet, pritiska pluća i dovodi do kratkog dana”.

Profimedia

Iako se na samom početku epidemije kovida 19 verovalo da ovaj virus zaobilazi decu, s vremenom se pokazalo da i ona obolevaju, ali, kako se smatralo, ne zahtevaju hospitalizaciju i “virus podnose na nogama”.

Međutim, pojavom novog, britanskog soja u našoj zemlji, nadležni upozoravaju da je broj inficirane dece i tinejdžera u porastu, a osim te mutacije, stručnjaci problem vide i u gojaznosti.

Nagomilavanje toksina

Tako, za “24sedam” nutricionista Branka Mirković objašnjava da je više razloga zbog kojih se gojazni, a posebno deca sa prekomernom težinom, teže nose s kovidom.

Printscreen/Youtube, Zdravo jutro

– Deca se za vreme pandemije ne kreću, sve više jedu “fast” i “džank fud” i piju industrijske sokove, koji su puni šećera. Nepravilna ishrana dovodi do insulinske rezistencije, hipertenzije i nagomilavanja masti. Taj višak masti u telu je okidač za različita upalna stanja i imunosistemske bolesti. Gojaznost kod dece se karakteriše kao upalno tkivo, a ono dovodi do situacije da je organizam oslabljen i imunitet u padu, a takva sredina idealna je za stvaranje drugih hroničnih, trajnih oboljenja, ali i infekcije virusima – navodi ona.

– Upala je prirodan način borbe organizma sa štetnim uljezima, poput virusa. Međutim, hronične upale mogu potkopati odbrambenu snagu organizma kad se pojavi stvarna pretnja. Ako dođe do virunusne infekcije, a na to se javi i temperatura, deca sa prekomernom težinom imaće izraženiju sliku kod svakog tipa infekcije, pa i koronavirusom. Dakle, brže obolevaju, a sporije se oporavljaju – objašnjava naša sagovornica.

Kako se, prema njenim rečima, do 80 odsto imuniteta nalazi u crevima, kod osoba koje preterano jedu creva se ne rehabilituju i dolazi do nagomilavanja toksina i viška masnoće.

– Upravo zbog toga, kod gojaznih osoba, ali i dece, unutrašnji imunitet, koji svi prirodno imamo u tankom crevu, neće se aktivirati – navodi ona.

Masti utiču na respiratorni sistem

Kada je u pitanju kovid 19, kao razlog zašto gojazna deca i tinejdžeri imaju težu kliničku sliku, a pojedina zahtevaju i mehaničku ventilaciju, Mirkovićeva navodi da previše masti može ograničiti sposobnost pluća da se šire i dišu.

Printscreen/Youtube/Onlyhuman

– Gojaznost dodaje pritisak na gotovo svaki organ ili čitav sistem organa u telu, a samim tim povećava i rizik od komplikacija kod kovida. Prekomerna akumulacija masnoće može da utiče na respiratorni sistem, a gojazne osobe često imaju kratak dah i nedostaje im kiseonik u krvi i tkivima, i zbog toga završavaju na respiratorima i mehaničkoj ventilaciji – ističe nutricionista Mirković.

Na gojaznost kao faktor rizika kada je koronavirus u pitanju, poslednja u nizu upozorila je načelnica Dečje klinike u KBC “Dr Dragiša Mišović” dr Olivera Ostojić, koja je istakla da već mesecima unazad u tu kliniku dolaze deca koja imaju težu kliničku sliku i gojazna su.

– Klinička slika se menja i u pitanju su nešto ozbiljnije obostrane upale pluća kod starije dece. Primetili smo u poslednjih nekoliko meseci da su tinejdžeri koji su gojazni najkritičnija kategorija kovid pacijenata što se tiče dečje populacije – naglašava dr Ostojić, i dodaje da takvi pacijenti imaju potrebu za kiseoničnom terapijom koja traje nekoliko dana.

Vakcina daje snažan odgovor kod dece

Istovremeno, kako bi smanjile broj zaraženih, kompanije “Fajzer” i “Biontek” sprovele su ispitivanje delotvornosti vakcine kod dece i saopštile da je njihovo cepivo vrlo efikasno i da podstiče snažan imuni odgovor kod dece uzrasta od 12 do 15 godina.

Pročitajte još
U kompaniji “Fajzer” se nadaju da bi vakcinacija dece ovog starosnog uzrasta mogla da počne pre početka naredne školske godine i podsećaju da je njihova vakcina već odobrena za imunizaciju osoba starih 16 i više godina, preneo je Rojters.

Podsetimo, američki CNN pisao je prošle nedelje da bi vakcinacija dece za taj uzrast mogla da počne od jeseni i početka nove školske godine. Upravo o tome je pisao i “24sedam”, kada je prvi put u našoj zemlji objavljena ova informacija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike