Zakazana sednica Kriznog štaba! Nove odluke se donose danas

02.04.2021

07:33 >> 08:03

0

Trenutno u Srbiji ne rade ugostiteljski objekti i tržni centri

Zakazana sednica Kriznog štaba! Nove odluke se donose danas
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa biće održana danas u 16 sati, javili su beogradski mediji.

To je potvrdila i premijerka Ana Brnabić.

-Sednica je danas u 16 sati. Razgovaraćemo o tome koliko je moguće popuštanje mera jer vidimo stagnaciju u broju novozaraženih, čak i blagi pad – istakla je Brnabić gostujući na televiziji Pink.

-Obratićemo se javnosti nakon sednice Kriznog štaba. Saslušaću lekare i videćemo da pokusamo da nađemo neki balans – dodala je premijerka.

Kako je istakla  trudiće se, kako kaže, da još malo relaksiraju mere, koje su sada među blažima u odnosu na zemlje Evrope, ali da će se voditi računa da nastavimo sa rezultatima.

“Vidimo stagnaciju, čak blagi pad, ali to ne smemo da ugrozimo”, naglasila je Brnabić

Prethodnih dana se u medijima pominjali da postoji mogućnost da budu otvoreni kafići i restorani.

Ekonomski deo Kriznog štaba zalaže se za potpuno otvaranje ugostiteljskih objekata, i unutrašnjeg dela i bašti. Ovaj deo štaba smatra da rad bašti treba dozvoliti bez naročitih ograničenja, unutar objekata da stolovi budu udaljeni jedan i po metar, a da može da sedi najviše po dvoje.

Medicinski deo štaba, međutim, procenjuje da je otvaranje unutrašnjosti kafića i restorana nedopustivo.

NA SNAZI SU TRENUTNO OVE MERE

Tanjug/Tara Radovanović

Prema merama koje trenutno važe, đaci u manjim grupama idu u školu, a ulazak u Srbiju moguć je sa uverenjem o primljene obe doze vakcine.

Krizni štab je prošle nedelje usvojio zahtev Ministarstva prosvete da se omogući učenicima da u manjim grupama, uz striktno poštovanje epidemioloških mera, mogu da dođu u školu i budu ocenjeni.

– Svi građani Republike Srbije koji su potpuno vakcinisani, odnosno imaju potvrdu da su primili drugu dozu vakcine – a to važi za “sputnjik”, “Sinofarmovu” i “Fajzerovu” vakcinu – moći će da uđu u Srbiju bez PCR testa. Isto važi i za strane državljane koji su vakcinisani sa obe doze vakcine – moći će da uđu u Srbiju bez PCR testa i bez karantina.

Pročitajte još

Tržni centri i ugostiteljski objekti su zatvoreni, a prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske pumpe ostaju otvorene.

Kada je reč o prelasku granice i uslovima ulaska u Srbiju, naši državljani i stranci mogu da pokažu uverenje o primljenoj vakcini. Putnici moraju da imaju dokaz o primljene obe doze, to jest da su vakcinisani i revakcinisani, osim kada je reč o “Astra Zenekinoj” vakcini, gde je dovoljna jedna doza, jer se revakcina obavlja nekoliko meseci kasnije.

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji i dalje je visok.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike