Maske mogu da naštete ljudima koji vežbaju ili se bave sportom: Najnovije upozorenje SZO

07.12.2020

20:52 >> 17:16

0

Nošenje zaštite od koronavirusa preko nosa i usta tokom intenzivne fizičke aktivnosti može imati negativne efekte

Maske mogu da naštete ljudima koji vežbaju ili se bave sportom: Najnovije upozorenje SZO
Copyright Profimedia

Nošenje maski tokom intenzivne fizičke aktivnosti može imati negativne efekte, posebno kod onih osoba sa već postojećim respiratornim bolestima, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Oni su 23. novembra ažurirali smernice za ponašanje tokom pandemije koronavirusa, a u odeljku “razarači mitova” stoji i deo gde navode da maske, tokom “fizičke aktivnosti snažnog intenziteta” mogu imati neželjene posledice.

Printscreen

Iako nema puno istraživanja o prednostima i nedostacima nošenja maski tokom vežbanja, neke studije pokazale su da nošenje ove zaštitne opreme “tokom blage do umerene fizičke aktivnosti može dovesti do značajnih negativnih kardiovaskularnih i plućnih efekata i kod zdravih ljudi i kod onih sa osnovnim respiratornim bolestima”, navode iz SZO.

Printscreen

Na veb stranici SZO piše i da „znoj može ubrzati vlaženje maske, što otežava disanje i pospešuje rast mikroorganizama“, kao i da to najviše utiče na osobe koje boluju od astme i HOBP.

Ta organizacija upozorava, u svom novom izveštaju, da su tokom treninga najvažnije dobra ventilacija i fizička distanca.

Pročitajte i:Ekskluzivno: Srpski naučnik otkrio sve o koronavirusu; Koliko virusa leti oko nas, šta kad uđemo u apoteku i da li maske štite živote (II deo)

Makse svuda i uvek!

Sa druge strane, pulmolog Tatjana Radoslavljević smatra da maske treba nositi u svim situacijama, ukoliko distanca od preporučena dva metra ne može da se ispoštuje.

Pixabay

– Maske moramo da nosimo svi i svuda. Broj zaraženih raste, a sada smo u periodu kada se povećava i broj preminulih od posledica ovog virusa. Osnovne mere u borbi su maska i distanca, tako da, ako se vežbanje odvija u zatvorenom prostoru postoji opasnost od širenja virusa. Tada, kada smo fizički aktivni, dišemo ubrzano i duboko, pa kapljice virusa se brže i dalje prenose – poručuje ona i dodaje:

– U redu je ako ste u prirodi, gde nema nikoga. Međutim, grupna vežbanja, a posebno u teretanama, nisu bezbedna. Pogledajte samo brojke, kovid nas pretiče, moramo da brinemo o svom zdravlju – zaključila je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike