Srpska vojska dočekala svoj dan kao jedna od najjačih sila u regionu! Bivše jugoslovenske republike nisu nam ni blizu

23.04.2021

18:38 >> 18:49

0

Autor: R.M.

Danas je Dan Vojske Srbije, a naša armija proslavlja svoj praznik sa potpuno novom vojnom opremom, kažu vojni analitičari i sagovornici 24sedam.

Srpska vojska dočekala svoj dan kao jedna od najjačih sila u regionu! Bivše jugoslovenske republike nisu nam ni blizu
Copyright Tanjug/Ministarstvo Odbrane

Vojska Srbije danas slavi svoj dan u mnogo boljem stanju i sa više modernog, ali i novog oružja nego prethodnih godina. Vojni analitičari kažu da nam je vojska među najvećim silama u regionu, a sigurno mnogo opremljenija i jača nego vojske država bivše SFRJ.

– Vojska Srbije ovaj praznik dočekuje sa uglavnom obnovljenom savremenom tehnikom. Prvi put sad imamo bateriju hibridnih sistema Pancir S1E, četiri borbena helikoptera MI-25, pet helikoptera H145M, a nedavno su iz Belorusije prebačena i dva, od četiri, modernizovana aviona MIG-29, u verziji MS – kaže za “24sedam” analitičar i autor “Vojnopolitičke osmatračnice” Andrej Mlakar.

– To su prva konkretna i značajna ulaganja u odnosu na period od pre 30 godina, a trenutno se vrši i isporuka ruskih tenkova T-72B1 MS i isporuka izviđačkih vozila BRDM-2 MS. Prema poslednjem rebalansu budžeta, u narednom periodu će biti izvdojeno 600 miliona evra za modernizaciju vojske, a taj novac će otići za nove nabavke, a ne samo za tekuće održavanje – dodaje Mlakar.

Trenutno jedna od jačih sila u regionu

Prema njegovim rečima, predviđa se nabavka još tri baterija “Pancira”, a trebalo bi da stigne i kineski FK-3, što je oslabljena verzija ruskog PVO sistema S-300.

Foto: Vojska Srbije

– Posle će najverovatnije nabaviti još transportnih helikoptera MI-17 V5, pošto je sadašnjih pet nedovoljno. Vojska je po prvi put dobila i višenamenski helikopter MI-35 kojim je prezadovoljna, ali ukupno četiri, koja su dosad nabavljena je malo i verovatno će i njih biti još kupljeno – prognozira Mlakar. Što se tiče regiona, naša vojska trenutno je jedna od najjačih sila. Mlakar kaže da to strašno “žulja” Hrvatsku, ali neke NVO iz Bugarske.

– Mi smo sada jedna od jačih sila i zemlja koja je značajno uložila u vojnu tehniku – kaže on.

Vojni analitičar Vlade Radulović dodaje da smo jedna od najjačih sila u regionu, ali smatra da su Mađarska i Rumunija još uvek ispred nas.

– Ne možemo da se merimo. Naročito sa Rumunijom, koja je veća zemlja i njen vojni budžet iznosi oko pet milijardi evra godišnje. Sa druge strane i Mađarska se ubrzano naoružava savremenim sredstvima, ali kada govorimo o zemljama bivše Jugoslavije mi smo daleko ispred. A, treba imati u vidu da, sem BiH, sve one su članice NATO, što im daje određene resurse na koje mi ne možemo da računamo – objašnjava on.

Treba raditi na ljudskom potencijalu i rečnoj flotili

Radulović je siguran da će biti nastavljena modernizacija vojske kupovinom iz domaćih i stranih fabrika.

– Nemam dilemu oko toga da će vojska pratiti političku odluku o političko-vojnoj neutralnosti. Drugi segment o kom moramo voditi računa je povećavanje standarda i plata, kako plaćene vojske, tako i oficira i podificra. Ali, treba i povećati interesovanje mladih da stupe u Vojsku Srbije ukoliko ne bude bilo obaveznog vojnog roka – kaže on.

Istovremeno, Mlakar, takođe, smatra da su oblasti na kojima treba raditi ljudski potencijal i rečna flota.

– Prvo odrediti da li ćemo imati redovan vojni rok ili ne. Moramo da rešimo kako ćemo pribavljati vojni kadar, posebno stručni, poput pilota. Tako da je ostalo da se vidi šta će biti sa tim. S obzirom na to da smo vojno neutralna zemlja, ovo je veliki uspeh. Mi imamo praktično jednu od najjačih PVO u regionu, posle Rumunije i Bugarske. Drugo, treba pre svega ojačati rečnu flotu. Ali, to je poseban vid vojske u koji nije ulagano – tvrdi on.

Pročitajte još
Mlakar dodaje da bi trebalo napraviti nove vojne brodove koji bi bili opremljeni savremenim oružjem.

– Nažalost, mi nemamo brodogradilište, pa i to ima uticaja. A, imamo 1.700 kilometra plovnog puta koji treba štiti, najviše zbog Dunava i Crnog mora. Kroz Srbiju protiču Dunav, Sava i Tisa, tri reke koje su međunarodne i granične – dodaje Mlakar.

Prema njegovim rečima, poslednji vojni brod postao je operativan još 1996. godine.

– Treba težiti pravljenju novih, višenamenskih tipova brodova sa dosta jakim artiljersijko – raketnim sistemom i jakom PVO. Mi smo donekle zanemarili taj deo vojske, a to je jako bitna stvar u celoj priči, na kojoj bi u budućnosti moglo da se radi – zaključio je Mlakar.

Zašto vojska slavi 23. april, iako nije stvorena tog datuma

Vojska Srbije je praktično stvorena 8. juna 2006. godine, uredbom Narone Skupštine Republike Srbije, odnosno nakon otcepljenja Crne Gore. Međutim, Dan Vojske Srbije je 23. april jer je na taj dan, 1815. godine, u Takovu, podignut Drugi srpski ustanak. On predstavlja istorijsku prekretnicu u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike