Dr Đerlek otkriva kakve nas mere očekuju za praznike i ima li mesta opuštanju

25.04.2021

07:17 >> 07:21

0

Autor: M.V.

To što je broj novozaraženih u padu je rezultat vakcinacije, ističe državni sekretar u Ministarstvu zdravlja

Dr Đerlek otkriva kakve nas mere očekuju za praznike i ima li mesta opuštanju
Copyright Mirsad Đerlek, Youtube/Printscreen, TV B92

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže da brojke jesu dobre, ali poručuje građanima da izdrže još malo, da nema mesta opuštanju i da se pridržavaju mera.

Mirsad Đerlek ističe za RTS da brojke jesu ohrabrujuće, ali i obavezujuće, pa nema mesta opuštanju. On smatra da će se i tokom predstojećih praznika “verovatno ostati na ovim merama” koje su, kako kaže, bolje nego prošle godine kada je na snazi bio policijski čas.

Pixabay

-Želim da poručim građanima Srbije da izdržimo još malo. Još dva do tri meseca i blizu smo cilja. Treba nam još opreza, epidemijske mere i masovna imunizacija – naglašava dr Đerlek i dodaje da će o merama odlučivati struka, ali da će verovatno ostati iste.

Država koristi nekoliko modela promocije vakcinacije, ističe on.

– Postigli smo odlične rezultate. Posećujemo svaki grad, svako selo, dolazimo do svakog čoveka i razgovaramo. Dosta smo opustili građane i oslobodili ih bespotrebnog straha. To što brojke padaju je rezultat vakcinacije – navodi on.

Profimedia

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja ističe da, ipak, ima i nekoliko regiona u Srbiji gde je broj vakcinisanih mali.

– Pre svega Tutun sa 6,9 odsto, Novi Pazar sa nekih 12,5 odsto. Tu su nam i Lajkovac, Ljig i Mionica, gde sam bio sa ministarkom Obradović pre dva, tri dana. Moramo što više razgovarati sa tim ljudima jer su puni dezinformacija – kaže dr Đerlek.

Uskoro dva miliona vakcinisanih prvom dozom

Dr Đerlek navodi da je u Beogradu vakcinisano 5.500 studenata, a u Nišu oko 1.300.

– Sve više je mladih koji su shvatili da korona može biti opasnost u smislu steriliteta, a da su milione vakcina primili ljudi u svetu i nije dokazano da deluje na reproduktivne organe – ističe i podseća da je Svetska zdravstvena organizacija dala preporuku da se vakcinišu i trudnice koje spadaju u rizične grupe.

Pročitajte još
– To su trudnice koje su u poodmaklim godinama, trudnice sa velikom telesnom težinom, trudnice koje boluju od šećerne bolesti i hipertenzije. Svetsko udruženje ginekologa i akušera je, takođe, dalo zeleno svetlo za rizične grupe – ističe dr Đerlek.

Kaže da će sredinom sledeće nedelje Srbija dostići i preći dva miliona punoletnih građana koji su vakcinisani prvom dozom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike