Da li je realno da vakcinisani imaju beneficije? Kod Britanaca može, ali da li je moguće i u Srbiji

28.04.2021

15:46 >> 15:48

0

Struka je složna da bi oni trebalo da imaju benefite, stalno se ističe i da se o tome razmišlja, ali jasnih smernica još nema

Da li je realno da vakcinisani imaju beneficije? Kod Britanaca može, ali da li je moguće i u Srbiji
Copyright TANJUG/ BEOINFO/ PREDRAG MITIC/bs

O benefitima za sve građane koji su primili vakcine protiv korona virusa priča se unazad mesec dana, međutim, konkretan predlog o tome kakva bi sva prava u Srbiji imali oni koji su se imunizovali, još ne postoji. Struka je složna da bi oni trebalo da imaju benefite, stalno se ističe i da se o tome razmišlja, ali jasnih smernica još nema.

Pominje se da bi oni bez maski mogli da odlaze u restorane, na koncerte, na utakmice, lagodnije da putuju, međutim, uvođenje ovih povlastica za njih, nije samo pitanje za medicinsku struku već i za ljude koji se bave pravom, pogotovo što vakcinacija protiv korona virusa nije obavezna, već preporučena.

Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu korona virusa kaže za Telegraf.rs da je to vrlo nezgodno pitanje, i napominje da benefite nikako onda ne bi trebalo da imaju samo vakcinisani već i oni koji iz medicinskih razloga nisu mogli na ovaj način da se zaštite od korona virusa.

Milan Maricic/ATAImages

– Englezi su, na primer, rekli da oni koji su vakcinisani mogu da restorane, kafiće, pabove bez problema. Međutim, mi treba da razlikujemo više kartgeorija. Treba da razlikujemo one koji su protiv vakcina, to su ti antivakseri, ali nisu najbitniji. Bitniji su mnogo oni koji imaju zdravstveni problem zbog kojeg nisu mogli da prime vakcinu.

– Tim ljudima zabraniti da ulaze na neka mesta je veliki problem. To može da se reši na taj način što će da se kaže da oni koji su vakcinisani mogu da idu na utakmice, na muzičke događaje, u kafiće i restorane, i da koriste sve pogodnosti života, a oni koji nisu iz opravdanih razloga moraju da imaju PCR negativan test i da budu u ravnopravan položaj – objašnjava prof. dr Tiodorović.

Profesor ističe i da je ovo pitanje ljudskih i prava pred zakonom i Ustavom, jer vakcinacija protiv korona virusa nije obavezna, već preporučena.

– Ona se razlikuje od one obavezne vakcinacije dece. Videli ste da je sud u Strazburu doneo odluku da je vakcinacija dece obavezna da bi išla u obdanište, školu. Neki mediji su procenili da se to odnosi i na vakcinaciju protiv korona virusa, ali to nije isto. I mi, kada su deca u pitanju koristimo slične postulate a to je da ona deca koja imaju opravdan razlog da ne mogu da prime vakcinu ili su imala postvakacinalnu reakciju, dobijaju napismeno od komisije, koja postoji pri svakom Zavodu za javno zdravlje (čine je pedijatar, neurolog i epidemiolog) da ne može da primi vakcinu. Ali, to je rizik za to dete i roditelji moraju baš da paze na njega.

Pročitajte još:

– Kod ove vakcine, ona je preporučena, nije obavezna, možemo samo da polažemo na svest, na potrebu da ljudi shvate da zaista ako postignemo kolektivni imunitet od 60, 70 odsto, možemo živeti normlanije. Kao Izraelci. Oni koji su vakcinisali mogli su da odu na koncert, skinuli su maske u kaficima, ali oni su postigli izvanredan uspeh prvo što su strogo sprovidili mere i što su vakcinisali preko 80 odsto. Ovde se radi o tome da mi treba obezbedimo silu argumenata a argument je da nemamo ljude koji obolevaju da se vakcinišemo. Vakcinacija nije pitanje demokratije već civilizacije . kaže prof. dr Tiodorović.

Stefan Tomasevic/ATAImages

Da odluka o benefitima nije laka rekao je juče i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Još uvek to sagledavam, jer to nije laka odluka. Svi traže da samo vakcinisani mogu da idu u zatvorene restorane, da samo vakcinisani mogu da idu na utakmice, da sa potvrdom o vakcinaciji možete da radite sve, a onaj ko nije vakcinisan da ne može da radi ništa – rekao je predsednik Vučić.

Doktor Predrag Kon, epdimeolog i član Kriznog štaba kazao je da ova ideja postoji neko vreme, i da da povlastice treba da imaju oni koji su vakcinisani, oni koji imaju antitela ili negativan PCR test.

M.M./ATAImages

– Ja kao epidemiolog kažem da je ta ideja prihvatljiva, ali ne znam koliko je društveno prihvatljiva. To je nešto što dolazi na dnevni red i vizija je veoma bliske budućnosti – kazao je nedavno dr Kon.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike