Od danas je sve krcato! Srbi pohrlili na naše planine i u banje: Traži se soba više za prvomajske i vaskršnje praznike

30.04.2021

20:22 >> 20:27

0

Ove godine su se poklopila dva velika praznika, zaposleni spajaju nekoliko neradnih dana, tako da su mnogi pobegli na mini odmore

Od danas je sve krcato! Srbi pohrlili na naše planine i u banje: Traži se soba više za prvomajske i vaskršnje praznike
Pixabay

Najradosniji crkveni praznik Vaskrs, kao i Međunarodni praznik rada 1. maj naši građani proslaviće daleko od gradskih gužvi, a prema svemu sudeći, srpske planine, banje i jezera biće krcati. Uz to, jedna daleka destinacija će ove godine doživeti pravi “procvat”.

Naime, još početkom ove nedelje rezervisano je više od 70 odsto kapaciteta u srpskim banjama, a svakodnevno se povećavao i broj rezervacija za mesta u planinskim centrima, izjavila je direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović.

Unsplash/Paddy-Walker

Kako je istakla, pandemija koronavirusa nametnula je novi trend – aranžmani se rezervišu u poslednjem trenutku, neposredno pred samo putovanje, pa se, shodno tome, može očekivati da se i većina od preostalih oko 30 odsto kapaciteta rasproda i da banje za praznike budu pune gostiju.

Zlatibor dupke pun

To je za “24sedam” potvrdio i direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović, koji kaže da je na ovoj planini do jučerašnjeg dana popunjeno oko 75 odsto kapaciteta.

– Ali, očekujemo da će se danas i preostalih 15 odsto popuniti. To nam pokazuje i veliko interesovanje građana i stalni pozivi i rezervacije. Raspolažemo sa oko 30.000 kreveta, a cena polupansionskog smeštaja u hotelima kreće se od 35 do 80 evra, u luksuznijim objektima i do 100. Sa druge strane, najam ležaja u privatnom smeštaju je jeftiniji i iznosi od 15 evra po ležaju, dok se za zakup celog apartmana plaća oko 40 evra po danu – kaže Živanović i dodaje da će najveća turistička atrakcija – zlatiborska “Gold gondola” raditi za praznike od devet ujutro.

Youtube/Printscreen

Slična je situacija i u ostalim planinskim centrima. Tako, prema aktuelnim ponudama turističkih agencija, jednodnevni izlet na Taru, tokom praznika, možete naći za svega 17 evra, dok se cena apartmana kreće od 30 do 50 evra. Tradicionalno veliko interesovanje vlada za Vrnjačku Banju, gde noćenje u apartmanima staje od 25 do 80 evra, a za boravak u hotelu treba pripremiti oko 100 evra.

Banja Ždrelo je, međutim, nešto ekonomičnija i isplativija, pa se izlet, odnosno jedan dan u ovom centru može naći za samo 1.000 dinara.

Egipat najtraženiji

Pixabay

Upravo predstojeći praznici pokazuju da je srpski turizam u usponu i da će vodeće turističke destinacije narednih dana zasijati punim sjajem, što je za “24sedam” istakao i direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić. Kako je naglasio, jedna daleka destinacija će, takođe, ove godine vrveti od srpskih turista.

– Najveće interesovanje vlada za Srbiju, odnosno za naše planine, banje i jezera, jer su nam u vreme epidemije koronavirusa ti turistički centri i najdostupniji. Međutim, ove godine se građani mahom opredeljuju za individualno putovanje, u svom aranžmanu, dok jedan manji broj ide preko turističkih agencija. Kapaciteti su u velikoj meri već puni, a građani najčešće ostaju od tri do nedelju dana. Kada su u pitanju daleke destinacije, za uskršnje i prvomajske praznike ubedljivo je najtraženiji Egipat – istakao je Seničić i objasnio da je ova zemlja doživela ogromnu popularnost naših turista iz tri razloga:

– Prvi, zbog toga što je, za sada, jedino mesto na kom turisti mogu da se kupaju u moru kao da je leto već stiglo. Za praznike su pripremljena tri, četiri čarter aviona, čiji su kapaciteti gotovo potpuno popunjeni. Drugi razlog zašto naši turisti biraju ovu destinaciju je zbog toga što je za ulazak u Egipat potreban samo negativan PCR test i većih restrikcija nema. Naravno, kako nemamo druge destinacije, poput evropskih gradova, u ponudi, a koji su u ovom periodu godine bili najtraženiji 10 godina unazad, jasna je pomama za dalekim Egiptom – naveo je on.

Pročitajte još

Novinari našeg portala istražili su i koliko koštaju aranžmani za ovu zemlju. A, ono što se da videti iz ponuda turističkih agencija je da su oni mahom već svi rasprodati. Ipak, još po neko mesto može da se ugrabi po ceni od 420 evra za šest noći ili oko 500 i 600 evra za za devet, odnosno 10 noći.

Zanzibar i Maldivi

Foto: Printskrin/N1

U ponudi su, dodaje direktor Jute, i daleke destinacije kao što su Ujedinjeni arapski emirati, Maldivi i Zanzibar.

– Za koje uvek ima interesovanja u ovo doba godine. Međutim, ograničenje s obaveznim PCR testom je nešto što je jedan deo putnika odbilo od Emirata. Pojedinačni putnici su se interesovali i za najdalje destinacije, poput Maldiva i Zanzibara. Za Maldive je neophodan negativan PCR test, a Zanzibar nema nikakve uslove – napominje Seničić i kaže da, osim daljih stranih destinacija, domaći turisti praznike žele da provedu i u zemljama regiona.

– Pogotovo onim koje za prelazak granice ne traže negativan test ili sertifikat o vakcinaciji – Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji  i Severnoj Makedoniji – ističe on.

Za “komšijske” zemlje mesta još ima, a najčešće ponude su za Sarajevo, gde za tri dana i jednu noć treba spreminiti od 40 do 80 evra, dok za pet dana na Ohridu je dovoljno izdvojiti od 80 do 100 evra. Albanija, sa druge strane, nudi i šest dana, odnosno tri noćenja po ceni od 90 evra.

Srbija ima stroge uslove

Iako je u Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u martu 2021. godine, u odnosu na mart 2020. godine, broj dolazaka turista veći za 25,1 odsto, to su uglavnom naši građani, dok je broj noćenja stranih turista veći je za samo 0,3 odsto.

– Nažalost, naša zemlja ove godine nije među popularnim destinacijama,  a prema rečima Seničića, problem leži u strogim kriterijumima za ulazak u Srbiju.

– Svi inostrani državljani moraju da imaju negativan PCR test ili da budu u karantinu 14 dana. Takođe, mi ne prihvatamo sertifikate o vakcinaciji ni iz jedne druge zemlje, sem Mađarske, što je, meni, neshvatljivo, s obzirom na to da insistiramo da se naš sertifikat priznaje u raznim zemljama i ta priznanja dobijamo. Treba da uvedemo reciprocitet sa zemljama s kojima imamo dogovore i da probamo da rešimo taj problem- smatra Seničić.

Gde možemo da putujemo bez ograničenja:

– Albanija

– Bosna i Hercegovina

– Crna Gora

– Severna Makedonija

– Mađarska (sa dokazom o vakcinaciji)

Sa negativnim PCR testom:

– Bugarska – negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (za tranzit nije potreban test)

– Egipat – negativan test, ne stariji od 72 sata

– Kuba – negativan PCR test, ne stariji od 72 sata; po dolasku u ovu zemlju, turisti se dodatno podvrgavaju PCR testiranju (obavezna izolacija do dobijanja rezultata testa)

– Tunis – negativan PCR test, ne stariji od 72 sata; po ulasku u zemlju ponavlja se testiranje

– Turska – negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za sva lica starija od od šest godina; pre dolaska u zemlju prijaviti se za “hes kod” – elektronsko praćenje zdravstvenog stanja, neophodan za ulazak u restorane, tržne centre,..

-Ujedinjeni Arapski Emirati – negativan PCR test, ne stariji od 48 sati

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti