Prof. Kočović: Neki idu na proslavu Nove godine, a neki u kovid ambulante

11.12.2020

08:30 >> 08:44

0

Prema trenutnoj projekciji bi trebalo da taj broj pada, ali ovo je Srbija i imamo šansu da sve upropastimo, ovo je Balkan, upozorava Kočović

Prof. Kočović: Neki idu na proslavu Nove godine, a neki u kovid ambulante
Copyright printscreen TV Pink

Srbija je po broju obolelih na dnevnom nivou, ako se gleda procenat po broju stanovnika i dalje u takozvanoj crnoj zoni, napominje Petar Kočović, profesor informacionih tehnologija.

printscreen

-Malo smo pali, pojavilo se svetlo na kraju tunela. Problem je što u celoj Evropi pada, ali se sada usporio taj pad. Sa nama u grupi su i Hrvatska i Slovenija. Prema trenutnoj projekciji bi trebalo da taj broj pada, ali ovo je Srbija i imamo šansu da sve upropastimo, ovo je Balkan, upozorava Kočović.

printscreen

Kada je reč o dolasku dijaspore u Srbiju tokom predstojećih praznika, profesor napominje da je većina zemalja stavila Srbiju na crnu listu, te kada uđete plaćate 200 evra i 14 dana ste u izolaciji.

-Drugi će da nas spasu kao i letos od nas samih… Pretpostavljam da će i krizni štab da donese neke mere. U Grčkoj su nas letos sprečili jer su nam Bugari prodavali lažne testove i kada su primetili da smo zaraženi, spustili su rampu, podseća Kočović.

Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije napominje, kada je reč o vakcinama, da nus pojave ne treba da nas brinu, jer se one dešavaju sa svakom vakcinom.

printscreen TV Pink

-Efikasnost na kovid 19 se pokazala dobrom. Nijedna vakcina nije 100 odsto učinkovita i 90 i nešto procenata je sasvim u redu. Ipak, mislim da neće biti pitanje koju vakcinu da uzmemo, nego koja bude dostupna. Kineske su bazirane na starom principu. Možda i ne treba eksperimentisati sa novim principom na novoj vakcini. Na prvoj liniji onih koji treba da prime vakcinu treba da se nađu oni koji su na izvoru zaraze, medicinski, prosvetni radnici… a da li treba i ljudi koji imaju anti-tela. Možda ne moraju odmah, ali u nekom trenutku bi trebalo, poručuje Gnjatovićeva.

Kočović dodaje da za sada nema odgovora da li možemo do kolektivnog imuniteta bez vakcine, dok Gnjatović dodaje da samo uz vakcinu možemo do kolektivnog imuniteta. Ona ističe da ne postoje naučni dokazi da je virus mutirao da izaziva tešku kliničku sliku.

-Ne zna se još koliko će trajati imunitet nakon vakcinacije, za sada se zna da će trajati dve godine, dakle nije trajan, kaže Marija Gnjatović.

Profesor Kočović upozorava da će i narednih dana biti veći broj onih koji se javljaju ambulantama nego izlečenih, ali da bi do 15. januara trebalo da ide na bolje.

-Osim ako ne napravimo neku glupost. Neki da idu na proslavu Nove godine, a neki je čekaju ispred kovid ambulante. Zamislite da čekamo Novu godinu ispred kovid ambulanti, nije fer…

Dr Tiodorović: Kažnjavanje da bude i krivično za one koji prave žurke, nisam protiv odlaska na planine, ali Nova godina…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike