"Izašao sam uveče i u hodniku zgrade ugledao pacova! Umesto da beži, krenuo je ka meni!" (VIDEO)

28.05.2021

06:00 >> 10:33

0

Autor: R.M.

Beograđanin Marko R. (44) video pacova ispred stana na sedmom spratu, a sat vremena kasnije shvatio da ne postoji služba koja interveniše

"Izašao sam uveče i u hodniku zgrade ugledao pacova! Umesto da beži, krenuo je ka meni!" (VIDEO)
Copyright Pixabay

Beograđanin Marko R. (44) šokirao se kada je pre neko veče krenuo uveče u prodavnicu. On živi na poslednjem, sedmom spratu zgrade u srcu prestonice i nikada mu se u životu nije desilo da u hodniku zatekne pacova! I to, kako kaže, povelikog.

– Živim u tom stanu više od 40 godina. Jednom nam se samo doselio miš. Zalutao je nekako u stan i nismo mogli nikako da shvatimo kako je dospeo gore. Međutim, pacov me je totalno šokirao. Izašao sam iz stana i krenuo da zaključavam, kada sam odjednom čuo prepoznatljivo trčanje. On se nalazio preko puta, kod komšijskih vrata kada sam izašao, pa ga nisam ni primetio. A kada me je video, umesto da beži niz stepenice, krenuo je da trči ka meni – objašnjava on.

Zapravo, dodaje Marko, pored zida nalazile su se tri velike saksije sa cvećem, a pacov je krenuo da trči iza njih.

– Verovatno se tako osećao sigurnije. Međutim, onda je počeo da se penje uz letvu kojom smo potkočili jednu biljku. Kada je došao do vrha, video je da nema kud i bacio se. Ni sam se ne sećam kako se našao na međuspratu gde se zaustavio. Onda sam pomislio da ću uspeti da ga oteram – nastavlja priču naš sagovornik.

Umesto da beži, vratio se nazad

Ušao je u kuću i uzeo četku za čišćenje sa dugačkom drškom misleći da će mu to biti dovoljno da pacova potera niz stepenice.

– Razmišljao sam kako je uopšte dospeo na poslednji sprat zgrade? Jednostavno nije imao ni jedan drugi način da uđe u hodnik sem stepenicama ili što je, maltene, nemoguće – liftom! Zato sam pomislio da ću uspeti da ga nateram da se vrati niz stepenice. Udario sam četkom o stepenište i on je poskočio. Udario sam još jednom i krenuo je da silazi. A onda se našao na ivici stepenika i, verovatno misleći da je dole provalija, opet krenuo da se vraća nazad! I ne samo da je krenuo da se vraća, nego je nekoliko puta skočio oko metar u visinu dok je protrčavao pored mene – dodaje Marko.

Pacov se, zapravo, vratio tamo gde ga je i našao. Ispred komšijskih vrata.

– Meni je odmah palo na pamet da nastavim da ga plašim udarcima i svaki put kada bih udario o stepenice, on bi se uplašio. Ali nije umeo da nađe put niz stepenice. U jednom momentu, okrenuo se prema meni i krenuo da sikće. Opet sam udario, ali sada više nije skakao, nego je još jače siktao. Problem je bio i što se uneredio, pa sam ga privremeno ostavo na miru da ne bi nastavio. Odlučio sam da pozovem neku stručnu firmu. Ali onda sam se tek šokirao – objašnjava on.

Niko ne može da interveniše u noćne sate

Na internetu je video da sve gradske službe, koje bi mogle da mu pomognu, ne rade u večernjim časovima, a već je bilo pola deset. Zato je odlučio da pozove privatnu firmu.

Sateran u ćošak postao je agresivan, Foto: 24sedam

– Javila mi se devojka koja mi je rekla da, nažalost, niko ne može da mi pomogne jer je pacove nemoguće loviti i da ih možete ubiti samo otrovom. Takođe, rekla mi je da ne postoji ni služba, ni firma, koja može da reši ovaj problem i da je najbolje da sačekam jutro. Objasnila mi je da ne mogu da ga oteram jer se oni stalno vraćaju… Pritom, krenula je da mi objašnjava da su pacovi takvi da se svuda provlače, pa tako ljudima ulaze u stanove čak i kroz kanalizaciju – kaže Marko.

– Dakle, stan nisam smeo da otvorim jer sam se plašio da bi sada mogao da uđe unutra, a onda bi tek imao problem. Ostalo je samo da sačekam jutro u nadi da će otići – dodaje on.

Mislio da je mrtav, kad ono…

Marko je ujutru posle doručka odlučio da izvidi situaciju i nađe pacova, ako je još uvek na spratu. Ali, njega nije bilo! Kaže da je pomislio da je sad sve ok, dok nije došla čistačica koja održava zgradu.

– Ispričao sam joj šta se desilo i dok sam govorio, ona je pogledala u jednu od saksija sa cvećem. Pacov ne da nije otišao, nego se do pola ukopao u saksiju i sve vreme nas posmatrao iz nje. S obzirom na to da biljka ima jako velike listove, nisam mogao da ga vidim, a čak sam tu saksiju pomerao nogom kada sam išao u izvidnicu tog jutra – kaže on.

Naravno, čišćenje je odloženo za neki drugi dan, a sad se pred Markom našao drugi problem. Trebalo je da ide na posao i opet rizikuje da mu pacov uđe u kuću. Jedino što mu je preostalo je da pozove upravitelja zgrade koji je pozvao ljude koji rade deratizaciju u njoj.

Pacov se sakrio u saksiju, Foto: 24sedam

– Ubrzo su mi javili da je izvršena deratizacija pre nekoliko dana i da se pacov verovatno otrovao, ali da otrov deluje tek nakon nekoliko sati, pa je zbog toga bio tako miran kada smo ga našli u saksiji. Rečeno mi je da mogu slobodno da odem na posao i da će oni doći. Kako su mi posle ispričali, kada su došli, on je i dalje bio živ pa su ga eliminisali, ali je verovatno bio pod dejstvom otrova jer je bio neprirodno miran – objasnio je naš sagovornik.

Kako se pacov popeo na sedmi sprat?

Na kraju, dodaje, nije mu i dalje jasno kako je pacov dospeo na sedmi sprat zgrade iako je video izmet na stepeništu nižih spratova, pa pretpostavlja da je to bio put.

Postali agresivni zbog korone

Američki Centar za kontrolu bolesti upozorio je polovinom prošle godine da su pacovi, zbog zatvaranja restorana usled korone, počeli da traže hranu na drugim mestima i da tom prilikom mogu da budu agresivni. Kako su dodali da su zbog toga pacovi postali “vidljiviji” širom sveta, a vodeći američki rodentolog Robert Korigan je rekao da su obično agresivni prema drugim pacovima, ali ne znači da neće ujesti i ljude. On je dodao da su pacovi zbog hrane u stanju da završe u potpuno drugom kraju grada gde ih nije bilo ranije.

– Najveći problem je, zapravo, kako da se ponašate u takvoj situaciji? Istina je da se oni plaše ljudi, ali ovaj pacov je u jednom trenutku postao i agresivan. A jako je brz i teško da bih mogao da se odbranim da je krenuo da me ugrize. Najgore od svega je što sam na kraju zaključio da vam niko ne može pomoći u večernjim satima i da morate sačekati jutro. Ne smem ni da pomislim šta bi bilo da mi je ušao u stan i kako bih ga isterao – objasnio je on.

S druge strane, veterinar Mikan Vasiljević za “24sedam” kaže da je ovo jako neobično, ali da je pacov verovatno agresivno reagovao tek kada se našao u direktnoj opasnosti.

Bolesti koje izazivaju pacovi i miševi

– bakterijske (tularemija, koli-baciloza, bruceloza, tuberkuloza, – leptospiroza, salmoneloza, groznica…)
– virusne (slinavka i šap, besnilo, limfaticni horiomeningitis, hemoragična groznica, rikecioza…)
– parazitske (trihineloza, lajšmanioza, kokcidioza…)
– protozoe (toksoplazmoza, amebijaza, sarkocistoza…)
– gljivične (različiti vidovi dermatomikoza i trihofitija, flavus, histoplazmoza, sporotrihoza…)

– Dešava se ako ženka ima mlade da brani leglo, ali to rade i druge životinje. Ali ako je sateran u ćošak, normalno je da pruža otpor – kaže on.

Pročitajte još:
Pacovi su zvanično povezani sa 55 različitih patogena, a prenose i mnoge zarazne bolesti od bakterijskih, preko virusnih, parazitskih i drugih. To potvrđuje i Vasiljević.

– Može da prenese mnogo zaraznih bolesti. Ako ga vidite negde, najbolje je da samo prođete i da ne dirate. Oni, gotovo uvek, beže od ljudi. Najefikasniji način da ih se rešite jeste da ih otrujete – objasnio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike