I danas zaseda Sabor: Odluka o mitropolitu i vladikama u subotu

28.05.2021

10:13

0

Autor: A.S.

Od novih imenovanja i razmeštaja vladika zavisi i da li će Sabor izabrati nove članove Svetog arhijerejskog Sinoda

I danas zaseda Sabor: Odluka o mitropolitu i vladikama u subotu
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Sveti arhijerejski Sabor SPC nastavlja redovno majsko zasedanje po već usvojenom dnevnom redu, a kako se očekuje sutra bi trebalo da se razmatra raspoređivanje i izbor novih mitropolita i vladika na upražnjenim mestima.

Ujedno se očekuje da će sutrašnja sednica biti i poslednja u okviru ovog majskog zasedanja, nakon čega će, kako je najavljeno, biti izdato zajedničko saopštenje arhijereja, prenosi Tanjug.

Prema ranijim navodima medija, a na osnovu izvora bliskih Crkvi, najverovatnije Sabor neće imenovati mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, već će biti produžen mandat administratora patrijarhu Porfiriju.

S obzirom na novonastalu situaciju nastalu nepotpisivanjem Temeljnog ugovora SPC sa državom Crnom Gorom, što je premijer Zdravko Krivokapić pokušao da uslovi izborom vladike budimljansko-nikšićkog za mitropolita crnogorsko-primorskog, izvori Crkve tvrde da je gotovo izvesno da će i to imenovanje biti odloženo.

Pročitajte još:

Od novih imenovanja i razmeštaja vladika zavisi i da li će Sabor izabrati nove članove Svetog arhijerejskog Sinoda.

S obzirom na to da je stanje imovine SPC, kao i status Srba na KiM stalna tema Sabora, očekuje se da će i ovog puta to najviše zakonodavno telo zauzeti stav, posebno nakon pokušaja predstavnika privremenih prištinskih vlasti da preko Uneska preuzmu vlasništvo na objektima SPC u južnoj srpskoj pokrajini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike