Predsednik Vučić primio orden na obeležavanju 950 godina Prohora Pčinjskog

13.06.2021 | 10:45 >> 10:57

Autor: A. B.

Centralna proslava velikog jubileja koja je trebalo da bude obeležena 2020, odložena je za ovu godinu zbog pandemije koronavirusa

Copyright PATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE/TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanoj akademiji povodom obeležavanja 950 godina manastira Svetog Prohora Pčinjskog i tom prilikom mu je uručen orden Eparhije vranjske Prepodobni Prohor Pčinjski.

Akademija je počela u 12.00 časova, saopštila je pres sluzba predsednika.

Pročitajte još:

Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog, koji se nalazi 30 kilometara južno od Vranja, obeležava i sedam vekova od upokojenja kralja Milutina, koji ga je u 14. veku obnovio.

Copyright Aleksandar Vučić<br /

Tim povodom je u toj, i od Hilandara starijoj svetinji, održana i svečana akademija.

– Velika mi je čast i hvala vam na ovom ordenu. Nisam neko ko inače žudi za nagradama, ali mi mnogo znači ovaj orden, jer mi se čini da kada zajedno rastu srpska država i crkva da je tada najbolje i našim građanima. Nikada nismo toliko uradili za našu crkvu, hramove, bratstva i sestrinstva. Bez crkve nam nema nacionalnog jedinstva, bez crkve ne možemo da očuvamo nacionalno tkivo – rekao je Vučić, dodajući da je orden samo obaveza više.

Manastir Sveti Prohor Pčinjski nalazi se na šumovitim obroncima planine Kozjak, na levoj obali reke Pčinje, a radi kao kulturno-prosvetni centar kraja u kojem se nalazi i u sklopu njega radi bogoslovska škola, prepisivačko-iluminatorska radionica, a organizovano se uči ikonopisački zanat

U manastiru se nalaze i mošti Sv. Prohora i to u maloj pokloničkoj kapeli, a iz njih već skoro ceo milenijum izvire čudotvorno miro.

– Manastir je u 1070. godine izgradio vizantijski car Roman Diogen IV u znak zahvalnosti što mu je starac Prohor, tokom lova u dolini Pčinje, prorekao da će postati car – ispričao je deo predanja portparol Eparhije vranjske sveštenik Dalibor Jović.

Svečanost bi trebalo da bude prilika i da predsedniku Srbije bude dodeljen orden Eparhije vranjske Prepodobni Prohor Pčinjski.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam