Srpska policija od Miloševića do danas: Nekada vozili "kečeve" a danas najmodernije helikoptere (FOTO, VIDEO)

20.06.2021

20:25 >> 21:17

0

Policija u Srbiji uvek je bila dobro opremljena, ali najbolju opremu dobila je u protekle tri godine zbog čega je postala jedna od najmodernijih u regionu

Srpska policija od Miloševića do danas: Nekada vozili "kečeve" a danas najmodernije helikoptere (FOTO, VIDEO)
Foto: Milan Maricic/ATAImages, Printscreen Youtube garethtrooper, Printscreen Youtube MajorSamm

Srpska policija još od vremena vladavine Slobodana Miloševića bila je dobro opremljena, ali je u protekle tri godine doživela najveći nivo modernizacije u poslednjih 30 godina, smatraju sagovornici “24sedam”.

Nakon raspada SFRJ i dolaska Slobodana Miloševića na vlast, srpska policija nasledila je resurse tadašnjih republičkih sekretarijata. Ta oprema, za to vreme, nije bila loša ali daleko od onoga što policija ima danas.

– Imali su rumunska borbena vozila TAB-71, kopiju ruskih BTR-60, koja su upotrebljena za razbijanje demonstracija 9. marta 1991. a kasnije i na Kosovu i Metohiji. Sa ratnim dešavanjima 1991. godine menja se struktura policije i tada po prvi put policija dobija maskirne uniforme u plavoj boji, tzv. tigar šaru, a formiraju se i specijalne jedinice policije za suzbijanje demonstracija kao i Interventna jedinica 92. Ona je bila prepoznatljiva po kombijima marke “citroen”, poznatijim kao “marice” – objašnjava za “24sedam” Andrej Mlakar, autor “Vojnopolitičke osmatračnice”.

Međutim, već 1995. godine policija po prvi put uvodi činove koji su bili jednaki vojnim činovima, a Mlakar kaže da je to trajalo do 2001. godine.

– Uvodi se nova tamno-plava uniforma, a maskirna šara ostaje za interventne i specijalne jedinice policije. Vraća se šapka i prvi put se skida naziv “milicija” i uvodi naziv “policija” na spoljnom delu rukava. Sa tim se ušlo u sukobe sa teroristima OVK na KiM. Tokom tih sukoba specijalci su dobili i šlemove M-97 i nove pancire. Od kraja 1997. pa do 1999. godine veliki broj vozila TAM-110 su bila prerađena i na njih su dodavane zavarene čelične ploče, a na njih su se kačile razne vrste oružja kao i mitraljezi – dodaje on.

Mlakar objašnava da se helikopterske jedinice nisu dugo menjale, pa je policija raspolagala sa “gazelama”, i letelicama kompanije “Bel” “Agusta-Bell 212”, “džet rendžer” i “long rendžer”, koji su bili prepoznatljivi po svetloplavoj i beloj boji.

Reforma nakon 5. oktobra

Nakon petooktobarskih promena kreće se u prvu reformu policije.

– Već 2002. godine se menja struktura činova i uvodi se nova uniforma i vozila. Osim popularnih “kečeva” pojavljuju se “jugo skale”, a kasnije i “fijat punto”. Vozila postaju skroz bela sa nazivom “policija”. Kasnije policija dobija i “pežoe” a sada imamo i “škode”. Policija dobija kvalitetniju opremu za suzbijanje demontracija. Ukidaju se vojni činovi i prelazi se na policijske, poput pozornika – kaže on.

Mlakar dodaje da je uoči ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića formirana žandarmerija, koja je bila namenska jedinica formirana od drugih posebnih jedinica koje su rasformirane.

– Pred ubistvo premijera, oni su dobili i nova terenska vozila “landrover defender 110” po čemu su bili prepoznatljivi. Žandarmerija i Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) su bili i nosioci akcije “Sablja”. Nakon ubistva, od rasformirane JSO stvorena je još jedna jedinica policije i oni su bili poznati po tome što su koristili “hamere”. Kasnije su i oni ugašeni a deo te tehnike je otišao u Žandarmeriju i SAJ – kaže on.

Najmodernija oprema stigla u poslednje tri godine

Nova faza modernizacije srpske policije, objašnjava Mlakar, usledila je 2018. kada su dobili nova oklopna vozila “Lazar 3” a zatim i pet helikoptera “airbus H-145”, koji su korišćeni za kontrolu u vreme korone.

– Očekuje se dolazak još dve “superpume” i time će biti potpuno obnovljena policijska helikopterska eskadrila. Inače, 2016. godine je učinjen pomak u tome što je urađena modernizacija oklopnih vozila BOV i nabavljeni su BOV M11 I BOV M15. Kupovano je novo streljačko naoružanje za specijalne jedinice kao i uniforme, koje su bolje i izdržljivije – kaže Mlakar.

Dodaje da su rečne snage policije dobile novi patrolni čamac “spremaks” domaće proizvodnje a tu je još oprema za ronilačke jedinice koje se bave najtežim slučajevima vađenja utopljenika i slično-

– Oni su dobili nove gumene čamce i sonare. Takođe i granična policija je dobila nova vozila i termovizijske kamere koje su im pomagale u migrantskoj krizi – kaže on.

Airbus H-145, Foto: Milan Maričić/ATAImages

Mlakar zaključuje da je za tridesetak poslednjih godina srpska policija napravila ogroman korak što se tiče naoružanja i opreme.

– Srpska policija je danas jako dobro opremljena i moderna. Ona je spremna da se uhvati sa bilo kojim bezbednosnim izazovom – smatra on.

Policija uvek dobro opremljena

Istoričar Bojan Dimitrijević, koji je nakon 5. oktobra bio savetnik ministra odbrana a kasnije i savetnik predsednika Srbije za vojna pitanja, kaže za “24sedam” da je policija uvek bila dobro opremljena i da je gotovo svaka politička garnitura nabavljala novu opremu za policiju.

– U proteklih nekoliko godina imamo uvođenje novih tipova helikoptera, ličnog naoružanja, borbenih vozila, opreme za zaštitu… isto važi i za vatrogasce i spasioce. Tu se vidi prisustvo nove tehnike i vozila i to je dobro. Imamo situaciju da helikopterska jedinica ima više helikoptera nego pilota što je idealno, jer su oni značajni za spasavanje, traganje, prevoz VIP lica… Naravno, uvek može bolje. Jedna stvar je kada posmatrate policijske uprave u Beogradu, a drugo je kada odete negde po Srbiji. Ali je to uvek bilo tako i ono što je bliže ministarstvu uvek je bilo na izvoru. To nije karakteristika ovog vremena, već policije u proteklih pedeset godina – kaže Dimitrijević.

Policajci se štite od korupcije većom platom

Bojan Dimitrijević kaže da kriminalci imaju veće finansijske mogućnosti od policajaca, ali da policijske plate treba da budu povećavane u odnosu na društvene tokove.

– Treba da taj čovek koji izlaže svoj i život svojih kolega ne bude na dnu društvene lestvice. Već da bude na neki način poštovan i da se to vidi – zaključio je on.

On je u nekoliko rečenica probao da objasni i kako se policija menjala suštinski a ne samo formalno.

Orkestar policije, Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

– U Miloševićevo vreme je postojao visok stepen militarizacije policije kroz opremu i kroz činove, pa čak i kriminalizacije policije ali i brutalnost koja je ispoljavana prema demonstrantima. U svemu tome taj mali čovek je često bio na dnu njihovog interesa za brigu o građanima. U vreme DOS-a delimično su reformisane strukture MUP-a. Ali je ubistvo premijera Đinđića pokazalo da je policija formalno stavljena pod kontrolu, ali su postojali delovi ministarstva gde nije postojala nikakva kontrola i da su oni funkcionisali kao polukriminalne grupe. Sada mislim da aktuelni ministar sa puno entuzijazma vodi ministarstvo i to je dobro zato što pokazuje zanimanje i za onog policajca na terenu koga sretne – kaže on.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi