U Srbiji danas pakleno, a mi smo bili na mestu gde je termometar pokazao 47 stepeni! (FOTO)

25.06.2021

18:15 >> 07:27

0

Autor: R.M.

Metereolozi predviđaju da će tek za vikend krenuti zahlađenje, a od ponedeljka opet rast temperature

U Srbiji danas pakleno, a mi smo bili na mestu gde je termometar pokazao 47 stepeni! (FOTO)
vrucina cesma - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Profimedia

U Srbiji je danas najtopliji dan ovog leta, a u pojedinim gradovima poput Beograda, temperatura je dostizala čak 39 stepeni Celzijusovih.

Koliko je bilo toplo u srpskoj prestonici govori i podatak da je Slavica C. iz Borče nešto iza podneva izmerila čak 34 stepena na svojoj terasi koja se nalazi na strani zgrade gde je hladovina.

Vrućina i u hladu, Foto: 24sedam/R.B.

– Klima mi se pokvarila, pa sam mislila da će mi napolju biti prijatnije jer se terasa nalazi na severoistočnoj strani koja nije sunčana. A još se ispred nalazi drvo sa ogromnom krošnjom, koje dodatno pravi hladovinu. Međutim, u stanu mi je bilo hladnije nego na toj terasi! – rekla je ona za “24sedam”.

Međutim, najtoplije je sigurno bilo ljudima koji rade pored otvorenog plamena poput roštiljdžija. U lokalu na jednoj novobeogradskoj pijaci zatekli smo Snežanu T. koja je spremala roštilj u tom trenutku. Vidno mokra i premorena, pokazala nam je termometar koji se nalazio u prostoriji gde su kroz ogromne roštiljske rešetke izbijali mali plamenovi.

Pakao pored roštilja

Termometar je pokazao da je u tom trenutku u prostoriji bilo čak 47 stepeni Celzijusa! Snežana nam je rekla da godinama radi na ovom mestu, a sada se pojavio problem što je njena koleginica dala otkaz pa je ostala sama.

Čak 47 stepeni pored roštilja, Foto: 24sedam/T.T.

– Radim devet sati dnevno, klimu nemamo a visoka temperatura je ne samo zbog roštilja već i zbog nekoliko frižidera u prostoriji. Nas pola metra od roštilja stalno je 47 stepeni. Bogu hvala što sam zdrava i što podnosim ovako visoke temperature, iako to nije naivno za izdržati – rekla nam je Snežana.

Za vikend zahlađenje

Metereolog Ivan Ristić kaže za “24sedam” da će i sutra biti topao dan u Srbiji, a predveče se mogu očekivati nepogode.

– Za vikend će biti mala “temperaturna pauza” pa se očekuje oko 30 stepeni, a od ponedeljka ide novo, postepeno otopljavanje do petka. Nakon toga sledi jedno osveženje za naredni vikend, a onda ide promenljiviji period – objasnio je Ristić.

Protekla tri dana, kaže ona, bila su paklena ali se plaši prognoze koja kaže da će čitavo leto biti toplo.

– Jako je teško jer uslovi za rad nisu adekvatni za ove vremenske prilike. Mislim da je i šest sati pored roštilja previše. Nemamo nikakvo hlađenje, imamo otvorena vrata i ako dune vetar malo promaje, i to je to. Ovako do četiri-pet popodne nekako izdržavam, ali kad se ugreje i roštiljska ploča i tenda odozgo, onda je pakao. Zasada nemam smenu jer je radnica koja je radila otišla. Niko se nije javio, znam da je teško i da je radnika jako malo ali bez obzira na to rekla sam poslodavcu da treba da se prilagodimo situaciji. Normalno to gazdi ne ide u prilog da radimo šest sati, jer onda nema dovoljno profita. Imamo baštu ispred, pa izađem tu kada nema posla da se rashladim. Ali uglavnom sam ovde – izjadala nam se ova žena.

Još jedna grupa koja je ugrožena su građevinski radnici, koji se dovijaju na razne načine kako ne bi bili izloženi najjačem suncu tokom rada.

Građevinski radnici, Foto ilustracija: Pixabay/Dimitris Vetsikas

Građevinci rade u hladovini

Milorad Čabrić, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata “Zlatibor gradnje” kaže za “24sedam” da građevinci rade na otvorenom u jutarnjim časovima, a onda se premeštaju na mesta gde je hladovina.

– U principu kod nas ljudi rade do pola deset – deset na otvorenom. Pauza za doručak je od 10 sati a onda ljude povlačimo na niže spratove u zgradama, gde može da se radi a da nisu izloženi suncu. Ionako tamo nema prozora i promaja je – objasnio je on.

Čabrić objašnjava da zaštitna oprema, poput plastičnog šlema, nije problem za radnike a da na svakom gradilištu mora postojati frižider u kom se hladi osveženje za radnike.

Momirović: Osloboditi radnike posla u najtoplijem delu dana

Ministar Građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović zamolio je direktore Koridora Srbije, Puteva Srbije i Građevinske direkcije Srbije da apeluju na izvođače i podizvođače radova da u najtoplijem delu dana rasterete i poštede rada zaposlene radi zaštite njihovog zdravlja i bezbednosti na radu, rečeno je u Ministarstvu. Momirović je zamolio da se radnicima tokom talasa toplog vremena obezbedi stalni pristup osveženju i pauze po potrebi, a sve u skladu s preporukom Instituta za javno zdravlje Srbije.

– Šlem je obično beo da ne privlači sunce, to je isto kao da nosiš šešir na glavi. Obavezno ima i vode. Sada u principu niko nije toliko siromašan da nema frižider na gradilištu, unutra se ubaci voda i onda mogu da se rashlade. Tako je i za hranu – objasnio je on.

Međutim, na nekim gradilištima radovi tek počinju pa onda radnici nemaju gde da se “sakriju” od sunca. Čabrić kaže da se tu onda dve ekipe smenjuju.

Pročitajte još:
– Video sam da neki rade sat vremena pa se menjaju, sednu u hladnovinu, a dođe druga ekipa. Samo bi lud čovek terao nekoga da radi na otvorenom po ovakvom vremenu – objašnjava on.

Čabrić pamti i gora leta od ovoga.

– Pre dve godine kada su temperature išle do 42 stepena, tada su puštani radnici da ne dolaze i maltretiraju se. Čim temperatura pređe 40 stepeni onda je vanredno stanje. Vodi se računa o ljudima a i problem je što je sve manje majstora jer odlaze u inostranstvo. Tako da se mora voditi računa o tim ljudima kako bi ostali da rade kod nas – objasnio je Čabrić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike