Predsednik o deci u ustanovama socijalne zaštite: Užasnut sam, lično ću se angažovati"

01.07.2021

10:21 >> 11:08

0

U izveštaju se iznose šokantni detalji poput toga da se u pojedinim ustanovama osećao smrad urina, znoja, fekalija i prljave posteljine”

Predsednik o deci u ustanovama socijalne zaštite: Užasnut sam, lično ću se angažovati"
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Izveštaj Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S “Zaboravljena deca Srbije” o deci i mladima bez roditeljskog staranja koja imaju smetnje u razvoju, izazvao je juče veliku pažnju medija.

Naime, u izveštaju koji se odnosi na 2019. godinu i obuhvata osam socijalnih ustanova za brigu o deci sa smetnjama u razvoju, rad samo jedne je ocenjen kao dobar.

U izveštaju se iznose šokantni detalji poput toga da se u pojedinim ustanovama osećao “smrad urina, znoja, fekalija i prljave posteljine”.

Navodi se da su u jednoj ustanovi istraživači zatekli stotinak mališana, uglavnom sa cerebralnom paralizom, koji su po čitav dan bili u krevetima sa metalnim rešetkama i napuštali ih samo kada jedu ili se kupaju.

Predsednik Vučić je danas to prokomentarisao .

-Užasnut sam slikama koje sam video iz perioda vlasti Ðilasa, Tepićke i Jeremića. Te slike su zaista jezive. Ako se nisu popravili uslovi i promenile stvari iz tog perioda, jer su pokazivali slike iz 2012. godine, onda je to na sramotu našem nadležnom ministarstvu i svim ljudima koji to nisu uradili- istakao je on.

Kaže da će se lično postaratati svojim zahtevima i da će možda i sam otići da poseti neku od tih ustanova kako bi video u kakvom stanju ta deca žive.

Uradićemo sve da se to promeni, ako je to tako, poručo je on i dodao da ima uveravanja nadležnih da stvari stoje durgačije.

-Lično ću se angažovati po tom pitanju, za mene ne postoji važnije pitanje od budućosti naše dece. Neće mi biti teško da posetim svaki od tih domova, da vidim situaciju, kakva je nega i briga i šta možmeo još da učinimo- naglasio je Vučić.

Dodao je da je država, na primer, 10 puta uvećala iznose novca za decu koju treba da lečimo u inostranstvu, kao i da je 30 puta uvećala sredstva za retke lekove za lečeje naših građana.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike