Dr Janković opisao situaciju sa koronom u Srbiji: "Ako imate požar koji tinja i suvu travu okolo, onda..."

06.07.2021

09:46 >> 09:47

0

Autor: J.B.O.

Suština je da veliki deo stanovništva nije imun na bolest - naglasio je imunolog

Dr Janković opisao situaciju sa koronom u Srbiji: "Ako imate požar koji tinja i suvu travu okolo, onda..."
Antonio Ahel/ATAImages

Imunolog dr Srđa Janković istakao je danas da je situacija sa koronavirusom relativno dobra, ali da svakog dana bude između 80 i 100 novozaraženih.

– Nije suština u broju, suština je da veliki deo stanovništva nije imun na bolest, nema imunitet, niti je preležao, niti je vakcinisan, to je rizik koji pre ili kasnije mora dovesti do nekog pogoršanja. Nadamo se da neće ličiti na one prethodne talase – naglasio je imunolog.

Prema njegovim rečima, vakcina štiti od svake varijante koronavirusa.

– Zato je priča o delta varijanti značajnija za virusologa i lekara, a za nas kao članove zajednice važno je da se sprečava istim preventivnim merama – istakao je dr Janković, član Kriznog štaba.

Printscreen/Youtube, N1

Rekao je da “ne želi da zvuči kao neko ko kvari zabavu”, ali da je suština živeti život i učiniti nešto da se ne ponove pređašnje situacije.

– Potrebno je da pazimo, da sprovodimo mere, maska je najmanji problem. Svi koji nisu pronašli motivaciju da se vakcinišu, dobar je trenutak da razmisle ponovo. Ako bismo povećali obuhvat vakcinacije, velike su šanse da bismo mogli da oboljevanje svedemo na sporadične slučajeve, u suprotnom ćemo imati epidemijske talase – napomenuo je dr Janković.

Trenutnu situaciju uporedio je sa požarom koji tinja.

Pročitajte još:

– Ako vidite da požar tinja, da je skoro ugašen, ali vidite mnogo suvog rastinja, da nema bedema, ako požar zahvati to što može da gori, požar će se širiti. Niko neće misliti da je gotovo ako požar tinja u zapaljivoj sredini. Ne poredim ljude sa neživom prirodom. Ali nama požar tinja, kad imate suvu travu i požar koji tinja, mislim da je lako shvatiti šta će se desiti – naglasio je imunolog Janoković.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti